Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 38 van 209 - 2088 Resultaten

mijn vuurdoornvouwmot - primair

Van de nachtvlinders behoort het overgrote deel tot de zogenaamde microvlinders. Veel daarvan maken mijnen in bladeren. De rupsen leven niet van de hele plant, maar eten het blad van binnenuit op. De sporen die zo in het blad te..


Lees verder 17 februari 2022   3 jaar oud
Pimpernelblauwtje - primair

Het uiterst zeldzame pimpernelblauwtje beleefde in 2021 een succesvolle zomer. Wie de vlinders wilde zien moest naar de Moerputten gaan, een natuurgebied met vochtige hooilanden en moerasbossen ten zuiden van 's-Hertogenbosch. Bij..


Lees verder 14 februari 2022   3 jaar oud
kleur in de natuur - primair

Op Twitter is de hashtag #kleurindenatuur trending topic. Op initiatief van Christina Roland staat er iedere dag een kleur centraal en plaatsen mensen prachtige natuurfoto’s in die kleur. Dat kunnen landschappen, planten of dieren..


Lees verder 10 februari 2022   3 jaar oud
koninginnenpage bij peen

De koninginnenpage doet het goed vanaf 1990. Was het toen een vlinder die alleen in Zuid-Limburg vaste populaties had, tegenwoordig is het in heel Zuid-Nederland een ‘gewone’ soort en mensen met een mooie tuin hebben ieder jaar..


Lees verder 7 februari 2022   3 jaar oud
Nature Today app

Met de Nature Today App kun je eenvoudig ontdekken wat er in de natuur momenteel allemaal te zien is, wat er gebeurt en welke activiteiten je kunt doen. Overal in Nederland. Nieuwsgierig? Bekijk de instructiefilmpjes waarin we..


Lees verder 6 februari 2022   3 jaar oud
gefaseerd maaien - primair

Op veel plekken ziet men de grote potentie van bermen en groenstroken voor de onder druk staande biodiversiteit. Er is steeds meer aandacht voor een natuurvriendelijk beheer ervan. Soms wordt wel gezegd dat gestopt moet worden met..


Lees verder 31 januari 2022   3 jaar oud
Tuin akkerwinde - primair

Nectar uit bloeiende planten is belangrijk voor vlinders en veel andere insecten. Het is hun brandstof: veel nectar betekent dat ze veel kunnen vliegen en dus meer kans hebben zich succesvol voort te planten. De aanwezigheid van..


Lees verder 24 januari 2022   3 jaar oud
scheefbloemwitje ei-afzet

Het scheefbloemwitje heeft een spectaculaire opmars gemaakt in Europa en ook in ons land. In tien jaar tijd is de soort in Europa duizend kilometer opgeschoven naar het Noorden. In Nederland is die uitbreiding ook te zien. Vanaf..


Lees verder 20 januari 2022   3 jaar oud
kleine voorjaarsspanner - primair

Al is het nog januari, vrijwel dagelijks worden de voorjaarsspanners gemeld via de invoerportalen van Waarneming.nl en Telmee. De kleine voorjaarsspanner is het meest talrijk en wordt in het hele land gezien, maar er zijn ook..


Lees verder 17 januari 2022   3 jaar oud

Voor het tweede jaar op rij heeft ARK Natuurontwikkeling een onderzoek naar ontwormingsmiddelen en pesticiden in poep van grazers in en nabij natuurgebieden uitgevoerd in Nederland. Op meer dan de helft van de locaties werden dit..


Lees verder 16 januari 2022   3 jaar oud

Archief