Natuurberichten
Categorie: Vlinders
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 56 van 211 - 2108 Resultaten

Er zijn vier soorten dagvlinders die van oudsher als vlinder in Nederland overwinteren. Twee daarvan, gehakkelde aurelia en citroenvlinder, doen dat buiten; dagpauwoog en kleine vos zoeken hier ook regelmatig plekken in huis voor...

Tuinen kunnen belangrijk zijn voor de biodiversiteit. Daarom is er steeds meer aandacht voor natuurvriendelijk tuinieren. Maar werkt dat ook? In Ierland is een onderzoek gedaan naar nachtvlinders, ofwel motten, in tuinen. Wat..

Er zijn nachtvlinders die als vlinder de winter doorbrengen. Deze zijn nu actief en zullen, als het echt koud wordt, in winterrust gaan en na de winter in februari-maart weer actief worden en zich voortplanten. Eén daarvan is de..

De monitoring van het aantal eikenprocessievlinders is dit jaar ernstig gehinderd door problemen in de productie van de feromonen die in de vallen gebruikt worden. Op basis van alle beschikbare informatie concluderen we dat het..

Tijdens het controleren van foto’s op Waarneming.nl vermoedde Erik van Nieukerken mijnen van de slecht bekende soort Stigmella naturnella te zien. Om zekerheid te krijgen bekeek hij vanaf september berken op verschillende plekken..

De temperatuur lijkt weer wat omhoog te gaan en omdat er nog niet of nauwelijks nachtvorst is geweest, zijn er nog flink wat vlinders aanwezig. Als ook de zon er nog even bij komt de komende dagen, kunnen we nog even genieten van..

De Vlinderstichting krijgt de laatste weken weer veel waarnemingen binnen van de doodshoofdvlinder. Deze grote indrukwekkende nachtvlinder, die bijennesten binnendringt op zoek naar honing, is zeldzaam in Nederland. Het is een..

Het is weer herfst en door de corona zijn veel mensen de bossen in getrokken. Daarbij vinden ze regelmatig rupsen. Nu zijn rupsen erg moeilijk op naam te brengen omdat er zoveel soorten zijn, die ook nog eens verschillende stadia..

Sombere resultaten dit jaar in de vlinderroutes: er zijn weer minder vlinders geteld dan de voorgaande jaren. Toch zijn er wel soorten die het erg goed doen en daarvan is de grote vos er één. Deze vlinder was een jaar of..

In 2015 verscheen het scheefbloemwitje, afkomstig uit de Noordelijke Alpen, in Nederland. Nu, een jaar of vijf later, is deze vlinder wijd verbreid en op veel plekken al gezien. De uitbreiding was vooral in noordelijke richting,..