Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 93 van 209 - 2090 Resultaten

late meidoornspanner man - primair

In januari en februari denken nog niet veel mensen aan vlinders, maar de eerste soorten zijn toch echt al actief! Naast de winteruilen en voorjaarsspanners vliegen ook de meidoornspanners. Deze zijn in Nederland maar van een paar..


Lees verder 4 januari 2018   7 jaar oud
gentiaanblauwtje - primair

Het gaat slecht met het gentiaanblauwtje in Nederland. Daarover berichtten we al in eerdere nieuwsberichten. In de winter steken beheerders en vrijwilligers de handen stevig uit de mouwen voor deze vlinder. Op Kampina bij..


Lees verder 1 januari 2018   7 jaar oud
Prachtbeer op klimop

Nu 2017 bijna ten einde is, zetten we de opvallende nachtvlinderwaarnemingen van dit jaar op een rij. In 2017 zijn er weer veel nachtvlinders doorgegeven; er werden ruim 1.600 verschillende soorten gemeld. Het aantal waarnemingen..


Lees verder 28 december 2017   7 jaar oud
landkaartjes primair

Nu 2017 bijna ten einde is, zetten we de opvallende dagvlinderwaarnemingen van dit jaar op een rij. Er waren positieve berichten over dagvlinders die een goed jaar hadden, maar ook sombere berichten over vlinders die het nog..


Lees verder 25 december 2017   7 jaar oud

De afgelopen vijf jaar zijn er veel bijzondere veranderingen vastgesteld in de Gelderse Poort. Veranderingen in de natuur en veranderingen in het landschap. De vrijwilligers van de Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort hebben de..


Lees verder 24 december 2017   7 jaar oud
vlinderteller in actie

De natuur in Nederland heeft te lijden onder stikstofdepositie vanuit landbouw, verkeer en industrie. Hoe komen we te weten of het ontwikkelde overheidsbeleid ook effectief is? De Vlinderstichting heeft een nieuwe indicator voor..


Lees verder 23 december 2017   7 jaar oud
weidebeekjuffer - primair

Er is recent veel aandacht voor de achteruitgang van insecten. Mede door een studie in Duitsland waar een afname van 75% in 27 jaar werd geconstateerd. Er zijn in Nederland maar twee insectengroepen waarvoor we een goed beeld van..


Lees verder 18 december 2017   7 jaar oud
grote vuurvlinder primair

Afgelopen weken is de populatie grote vuurvlinders in het Friese gebied Brandemeer met naar schatting bijna negentig procent verminderd. Door het veel te rigoureus schonen van sloten zijn mogelijk alle in de oeverzone..


Lees verder 14 december 2017   7 jaar oud
Vijlenerbos

De Limburgse Vijlenerbossen zijn opvallend rijk aan zeldzame en bedreigde macronachtvlinders. Dat blijkt uit een recente analyse van anderhalve eeuw waarnemingen. Ook blijkt dat ondanks de nieuwkomers het totaal aantal actueel..


Lees verder 11 december 2017   7 jaar oud
vlinderkalfje atalanta - primair

Bij boer Eric Lamers uit Vierlingsbeek is recent een bijzonder kalfje geboren. Het draagt de naam van een vlinder, de atalanta. De kalfjesnaam staat symbool voor de natuur- en vlindervriendelijke manier van werken die boer Eric..


Lees verder 11 december 2017   7 jaar oud

Archief