Natuurberichten

Categorie: Vogels

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vogels door onder andere Vogelbescherming Nederland, de Werkgroep Grauwe Kiekendief, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De vogelberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: vogeltrek, vogels herkennen, geluiden van vogels, vogels in de tuin, vogels voeren, waarnemen van vogels. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vogelberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe vogelberichten bij.

Pagina 139 van 287 - 2870 Resultaten

Rode wouw één van de broedvogels in de Achterhoek, voorjaar 2015. Deze vogel was herkenbaar aan de omhoogslaande vleugeldekveren. En werd foeragerend gezien tot op ruim 17 km van de nestplek! Foto: Michiel Schaap.

De rode wouw is een zeldzame broedvogel in ons land, ondanks de nabijheid van een grote Duitse broedpopulatie. Ronduit sensationeel zijn daarom de minimaal 8 broedparen in het afgelopen jaar. ..


Lees verder 22 januari 2016   9 jaar oud
De Snoerworm Cephalothrix simula is in 2012 voor het eerst in de Oosterschelde aangetroffen

Ook in 2015 hield de enthousiaste redactie van Nature Today u op de hoogte van wat er in de Nederlandse natuur gebeurt. 704 berichten werden gepubliceerd. Dat brengt het totaal op meer dan 5700 berichten sinds de start op 20 maart..


Lees verder 19 januari 2016   9 jaar oud
Passer domesticus. Huismus, man

Bij de 13e Nationale Tuinvogeltelling, georganiseerd door Vogelbescherming Nederland in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland, is de huismus opnieuw de meest getelde vogel. De koolmees en merel maken de top-3 compleet...


Lees verder 19 januari 2016   9 jaar oud
Podiceps cristatus. Fuut

Aankomend weekend vindt in Nederland de 50e Midwintertelling plaats. Zo’n 1600 vrijwilligers gaan dan in het hele land op pad om watervogels te tellen. Naar verwachting zal het totaal boven de vijf miljoen uitkomen...


Lees verder 17 januari 2016   9 jaar oud
Roodborst

Op 16 en 17 januari is het weer zo ver: Vogelbescherming Nederland organiseert voor de 13e keer de Nationale Tuinvogeltelling. Vogelbescherming roept iedereen op om ook mee te doen. Met slechts een half uurtje vogels tellen help..


Lees verder 12 januari 2016   9 jaar oud
Sleutelrol van rivierhout in de natuur

De afgelopen eeuwen is het dode hout uit onze rivieren verwijderd voor de scheepvaart en de veiligheid bij hoog water. Dit heeft grote gevolgen gehad voor het leven in de rivier: veel soorten zijn bijna of helemaal verdwenen. Dat..


Lees verder 10 januari 2016   9 jaar oud
Acrocephalus arundinaceus. Grote karekiet

Grote karekieten hebben het zwaar in Nederland. Er moet snel iets gebeuren wil deze oer-Hollandse ratelaar van het riet niet uitsterven in ons land. Daarom lanceert Vogelbescherming Nederland een reddingsplan. In de Loosdrechtse..


Lees verder 5 januari 2016   9 jaar oud
Vanellus vanellus. Kievit

Het gaat niet goed met één van de bekendste weidevogels, de kievit. Vanaf halverwege de jaren 90 neemt het aantal kieviten snel af. Waarschijnlijk overleven te weinig jonge kieviten de eerste weken. Reden voor Vogelbescherming..


Lees verder 1 januari 2016   9 jaar oud
Ruigpootbuizerd. Oost-Groningen, oktober 2011.

Ieder najaar komen er verschillende soorten vogels uit het hoge noorden naar Nederland om te overwinteren. Een van die wintergasten is een buizerd met ruige poten, oftewel de Ruigpootbuizerd. Een soort waar we in Nederland nog..


Lees verder 31 december 2015   9 jaar oud
Grote Canadese gans

Bij de Nationale Tuinvogeltelling op 16 en 17 januari aanstaande kunnen deelnemers twee nieuwe vogelsoorten aankruisen. De middelste bonte specht en de grote Canadese gans zijn nieuw op de tellijst. Beide vogels zijn de laatste..


Lees verder 29 december 2015   9 jaar oud

Archief