Natuurberichten

Categorie: Vogels

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vogels door onder andere Vogelbescherming Nederland, de Werkgroep Grauwe Kiekendief, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De vogelberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: vogeltrek, vogels herkennen, geluiden van vogels, vogels in de tuin, vogels voeren, waarnemen van vogels. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vogelberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe vogelberichten bij.

Pagina 140 van 287 - 2869 Resultaten

Oostvaardersplassen, GNU Free Documentation License

Met het recent verschenen beheerplan voor de Oostvaardersplassen worden veel te grote risico’s genomen, vindt Vogelbescherming. Het plan wil het hele moerasgedeelte van de Oostvaardersplassen in zijn geheel enkele jaren..


Lees verder 22 december 2015   9 jaar oud
Klapekster

Sinds 2011 bezoeken klapeksters bijna jaarlijks De Staart tijdens hun migratie naar het zuiden. Deze winter van 2015 is er voor het eerst ook sprake van overwintering. De klapekster profiteert hier van de aanwezige najaar- en..


Lees verder 21 december 2015   9 jaar oud
Corvus cornix. Bonte kraai

Bonte kraaien. Ze zijn tegenwoordig een zeldzame verschijning in het Nederlandse winterlandschap, maar dat is niet altijd zo geweest. Een dikke halve eeuw geleden overwinterden ze misschien nog met honderdduizenden in ons land. Nu..


Lees verder 18 december 2015   9 jaar oud
Turdus pilaris. Kramsvogel

Het lijkt erop dat we in Nederland in de winter steeds minder vogels uit het hoge noorden van Europa zien. Dat geldt niet alleen voor watervogels, waarvoor dit fenomeen al bekend is, maar ook voor gewone soorten als kramsvogel en..


Lees verder 11 december 2015   9 jaar oud
Vanellus vanellus. Kievit met jongen

Het leefpatroon van planten en dieren verschuift steeds vaker als gevolg van klimaatverandering. Dat valt op te maken uit de indicatoren die het CBS beheert. Vooral de groei- en bloeiperiode van planten verschuift naar een eerder..


Lees verder 11 december 2015   9 jaar oud
Brandganzen

Trekvogels zitten wereldwijd in de knel omdat veel leefgebieden waar ze op hun trekroutes voedsel zoeken of rusten niet of nauwelijks worden beschermd. Dit blijkt uit nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in Science. Ook veel..


Lees verder 8 december 2015   9 jaar oud
(uitsnede uit origineel) Familie kolganzen. De jongen zijn goed herkenbaar aan het ontbreken van de zwarte vlekken op de buik en het wat 'smoezelige' verenkleed. Let op de gevlekte flanken en de puntige veren op rug en bovenvleugel. In de eerste maanden van de winter ontbreekt ook de kenmerkende witte kol

De meeste kolganzen zijn dit najaar zonder jongen uit de Russische toendra teruggekeerd. Families die wel succesvol waren hebben doorgaans maar 1 jong, zo blijkt uit tellingen in groepen ganzen in Nederland en het grensgebied met..


Lees verder 4 december 2015   9 jaar oud
Veldmuis Microtus arvalis

Werkgroep Grauwe Kiekendief heeft de afgelopen jaren Veldmuizen gevangen in faunaranden en uitgerust met chips. Een veldexperiment met automatische registratie van chips laat zien dat de methode erg geschikt is om foerageertijden..


Lees verder 3 december 2015   9 jaar oud
waarnemer noteert

Vogels, paddenstoelen, insecten, mossen, vissen en zoogdieren, bijna alles wordt wel geteld in Nederland. Er zijn vele duizenden enthousiaste waarnemers en daardoor zijn we zo’n beetje het best onderzochte stukje aarde. Die..


Lees verder 3 december 2015   9 jaar oud
Huiszwaluwtil plaatsen

Een huiszwaluwtil is een soort dakoverstek op een paal. Huiszwaluwen kunnen zo’n plek gebruiken om hun nesten onder te bouwen. Want huiszwaluwen blijken niet meer overal welkom. Steeds meer huiszwaluwtillen raken bewoond...


Lees verder 1 december 2015   9 jaar oud

Archief