Natuurberichten

Categorie: Vogels

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vogels door onder andere Vogelbescherming Nederland, de Werkgroep Grauwe Kiekendief, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De vogelberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: vogeltrek, vogels herkennen, geluiden van vogels, vogels in de tuin, vogels voeren, waarnemen van vogels. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vogelberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe vogelberichten bij.

Pagina 198 van 287 - 2868 Resultaten

Boerenzwaluw met geolocator. Te gebruiken in andere media, na toestemming fotograaf (voor publicatie).

Vijftig boerenzwaluwen werden in 2011 voorzien van een chip op hun rug. Met deze ‘geolocator’ was het mogelijk om de trekroute en overwinteringsplaatsen van deze vogels vast te leggen. Deze zomer werden de geloggerde zwaluwen..


Lees verder 4 december 2012   12 jaar oud

Als hun vrouwtjes onaantrekkelijker worden, gaan pimpelmezenmannetjes harder werken. Ze verzamelen meer rupsen voor hun nest met jongen. Dat verrastte de onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW),..


Lees verder 1 december 2012   12 jaar oud
Zeekoet. Foto: René van Rossum

De afgelopen dagen worden er duizenden alken en zeekoeten geteld langs de Nederlandse kust. Ze zijn massaal gearriveerd in de Noordzee, op zoek naar voedselrijke wateren. Ieder najaar vliegt een deel van deze noordelijke..


Lees verder 30 november 2012   12 jaar oud
Kievit met jong, voor eenmalig gebruik

Net iets anders boeren kan verschil maken voor de kievit. Dat blijkt uit een kleinschalig onderzoek van het Coördinatiepunt Landschapsbeheer bij het Brabants Landschap. Of de nieuwe maatregelen op grote schaal werken, is nog niet..


Lees verder 28 november 2012   12 jaar oud
Grote gele kwikstaart

In de broedtijd is de grote gele kwikstaart een soort van beken die vooral in Oost- en Zuid-Nederland is te vinden. Maar in de winter komt dit markante vogeltje ook in grote steden in het westen van het land voor. Langs grachten,..


Lees verder 27 november 2012   12 jaar oud
Bontbekplevier

“Acht vogelsoorten in Brabant hebben waarschijnlijk last van de uitstoot van stikstof door de veehouderij. De blauwborst, bontbekplevier, boomleeuwerik, dodaars, nachtzwaluw, roodborsttapuit en strandplevier hebben in de..


Lees verder 26 november 2012   12 jaar oud
Veldleeuwerik

De melodieuze zanger van het akkerland zit in zwaar weer. Tellingen vanaf begin jaren zeventig laten zien dat de veldleeuwerik met 96 procent is afgenomen. In de steeds intensiever beheerde graslanden vindt de veldleeuwerik steeds..


Lees verder 23 november 2012   12 jaar oud
Zoeken naar Rozenkever larven

Bij tapuiten en graspiepers komen embryonale afwijkingen voor. Bovendien komt tot dertig procent van de eieren niet uit. Zeer hoge dioxineconcentraties in de eieren lijken hier verantwoordelijk voor te zijn, zo blijkt uit eerder..


Lees verder 22 november 2012   12 jaar oud
Koolmees drinkt uit wak in bevroren tuinvijver

Koolmezen afkomstig uit Oost-Europa die ‘vreemd’ roepen. In het Natuurbericht van 6 november heeft u al kunnen lezen dat Nederland deze herfst wordt bezocht door recordaantallen koolmezen en dat veel van die koolmezen anders..


Lees verder 20 november 2012   12 jaar oud

Sovon en Vogelbescherming slaan jaarlijks de handen ineen om meer informatie over een bepaalde vogelsoort te verzamelen. Het jaar 2013 zal het ‘ Jaar van de patrijs’ worden...


Lees verder 16 november 2012   12 jaar oud

Archief