Natuurberichten
Categorie: Klimaat
Uitgever: Stichting ANEMOON
Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.
Pagina 1 van 5 - 42 Resultaten

De Oosterschelde is een Nationaal Park, een Natura 2000-gebied en bovendien een Europees beschermd habitattype. Hier is een unieke flora en fauna aanwezig. Mede daarom worden hier jaarlijks ruim 500.000 duiken gemaakt. Het CBS..

Bij een natuurversterkingsproject in een windpark op de Noordzee is een voor Nederland nieuwe garnaal aangetroffen. Deze Oranje pistoolgarnaal kan luide knalletjes veroorzaken. Mogelijke oorzaken van de uitbreiding in..

Uit veel landen komen planten, vruchten en bouwmateriaal naar ons land. Daarop en op onder andere kampeerspullen, liften soms landslakken mee. Vroeger reguleerden de winters het 'aanslaan' van zulke soorten. Maar door de opwarming..

Op 30 april 2022 werden in de Oosterschelde nabij Goes de eerste exemplaren gevonden van een voor ons land nieuw roodwier. Dit kreeg de naam Stomp rendiergeweiwier. In juli werd de soort wat verder noordwestelijk gevonden. De..

De natuur kent veel seizoenspatronen. De vogeltrek naar het zuiden, bloeiperioden van planten, het moment dat rupsen tot vlinder verpoppen. Ook zeedieren hebben zulke patronen. Klimaatverandering beïnvloedt die patronen. Nieuwe..

In een grote kluit oesters, verzameld langs de Westerschelde, werd begin april een tweekleppige ontdekt die nog niet uit ons land bekend was. Het gaat om een jong exemplaar van een schelpdier uit het Middellandse Zeegebied. Deze..

Het gonst al een tijdje op sociale media: de laatste tijd worden steeds minder zeekreeften gezien en door vissers gevangen in de Zeeuwse Delta. Sommige vissers denken dat de kreeften niet meer rondlopen en daardoor niet in hun..

Landslakken en droogte gaan niet goed samen. Maar hoe zit het dan met geïmporteerde zuidelijke slakken, die droogte gewend zijn? Kunnen die makkelijker bij ons 'aanslaan'? Misschien helpt een dit voorjaar in ons land ontdekte..

Ooit leefden er Asgrauwe tolhorens waar nu Nederland ligt. Tot de laatste IJstijd. Daarna vormde Het Kanaal de noordelijke verspreidingsgrens. In 1994 vestigden ze zich met behulp van de mens en de klimaatopwarming in het Zeeuwse..

Dankzij een inventarisatie van landslakken van de Zeeuwse kust in 2005 is bekend dat de Kop van Walcheren een bolwerk vormt voor het Genaveld tonnetje in Nederland. Op de Kop van Schouwen werd de soort toen nog maar mondjesmaat..