Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 55 van 133 - 1330 Resultaten

Tijgerhaai

Dinsdag was het Shark Awareness Day, een dag die haaien verdienen vanwege hun belangrijke rol in de natuur. Daarom zetten we ze graag in the spotlight. Dat doen we aan de hand van vijf bijzondere manieren waarop haaien, maar ook..


Lees verder 17 juli 2020   4 jaar oud

Door de extreem droge zomers in Nederland de afgelopen jaren verdwijnen steeds meer kleine diertjes die in beken leven: de macrofauna. Dat blijkt uit een samenwerkingsonderzoek van verschillende waterschappen en Wageningen..


Lees verder 15 juli 2020   4 jaar oud
De gewone huissteekmug (Culex pipiens) met bloedmaal

Afgelopen weekend is een nieuw landelijk onderzoek naar de verspreiding van steekmuggen en door muggen overdraagbare virussen van start gegaan. Mensen die last hebben van steekmuggen kunnen de komende maanden meedoen aan het..


Lees verder 10 juli 2020   4 jaar oud
Ericabij

Bijen en vlinders staan volop in de belangstelling. Helaas vooral vanwege hun zorgwekkende toestand. Uit analyse in Overijssel bleek dat met name heidesoorten het moeilijk hebben. Vervolgonderzoek op een aantal kenmerkende..


Lees verder 7 juli 2020   4 jaar oud
Droge plantjes (viooltjes) op zuidhelling duinen

Het klinkt zo tegenstrijdig en toch gebeurt het tegenwoordig bijna elk voorjaar en elke zomer. De natuur verdroogt onder invloed van verdamping en bij gebrek aan neerslag. Ook in een waterwingebied. En eigenlijk boft de natuur..


Lees verder 27 juni 2020   5 jaar oud
Eikenprocessierups rupsen graven zich in aan de voet van de boom

Het is precies een jaar geleden dat de eikenprocessierups grote overlast veroorzaakte. Ook vorig jaar hadden we in de laatste week van juni maximumtemperaturen boven de 30 graden Celsius. Bij deze hoge temperaturen zoeken..


Lees verder 26 juni 2020   5 jaar oud
Marien meer in Indonesië

In mariene meren in Indonesië bestaat een ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’-mechanisme: organismen die als eerste in een meer aankomen zijn in staat nieuwkomers te weren. Hierdoor raken populaties gescheiden van elkaar, zelfs..


Lees verder 24 juni 2020   5 jaar oud
Permanent kwadraat met jonge aanplant en raster

Om de effecten van (herstel)maatregelen en werkzaamheden door de jaren heen goed te volgen en in kaart te brengen, is een zorgvuldige monitoring onmisbaar. Vandaar dat de we dit zoveel mogelijk integreren in de projecten die de..


Lees verder 23 juni 2020   5 jaar oud

Terwijl de headlines spreken over droogte, zouden we bijna vergeten dat er de afgelopen winter heel wat regen is gevallen. Zo veel buien en grauw weer, waar hadden we dat aan verdiend? Op veel plekken trad wateroverlast op...


Lees verder 21 juni 2020   5 jaar oud
gentiaanblauwtje - primair

De extreme droogte van de laatste jaren benadrukt de urgentie van klimaatbestendig natuurbeheer. Over hoe dit beheer eruit moet zien is nog weinig bekend. Dit is verkend voor twee soorten in natte heidegebieden: gentiaanblauwtje..


Lees verder 13 juni 2020   5 jaar oud

Archief