Natuurberichten

Categorie: Overig

Pagina 12 van 127 - 1268 Resultaten

Kokerjuffer met plantendeeltjes

Dit jaar zet Waterdiertjes.nl samen met natuurorganisaties, wetenschappers en waterbeheerders de kokerjuffer in het zonnetje. Om te weten hoe het met dit waterdiertje én het Nederlandse water gaat, is jouw inzet als vrijwilliger..


Lees verder 26 april 2024   1 jaar oud
Dagboek J.P. Thijse - primair

De natuurbescherming in Nederland is bijna anderhalve eeuw oud. Er veranderde in die tijd veel. In een nieuwe serie in de podcast 'Toekomst voor Natuur' worden bijzondere mensen en momenten uitgelicht. De eerste aflevering van..


Lees verder 25 april 2024   1 jaar oud
Een vrouwtje van de gewone slijkvlieg zet eitjes af op de vegetatie.

Een opvallende verschijning in april in de buurt van water zijn tientallen slijkvliegen, ook bekend als elzenvliegen, die traag rondvliegen rond elzen, wilgen en andere struwelen. Er zijn drie soorten slijkvliegen vastgesteld in..


Lees verder 22 april 2024   1 jaar oud
De hommelbijvlieg heeft kenmerkend gekleurde beharing en is daarmee een van gemakkelijkst te herkennen bijvliegen.

Vanaf april zijn ze weer volop aanwezig in je tuin of op je balkon: de bijvliegen van het geslacht Eristalis. Door hun vaak geel-zwarte kleur en beharing kunnen deze zweefvliegen door zowel dieren als mensen verward worden met..


Lees verder 20 april 2024   1 jaar oud

Een straat in hartje Utrecht — mijn straat — verrijken met geveltuintjes. Enthousiaste buren kwamen met dit plan aan. De inspiratie voor dit idee kwam van groen in de stad, en jawel, bruidsparen. Samen met mijn buren ging ik aan..


Lees verder 18 april 2024   1 jaar oud

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Daarover gaat de documentaire Groenkijkers, een co-productie van NTR en Docmakers. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met mensen die de teloorgang van 'hun' stukje..


Lees verder 18 april 2024   1 jaar oud
Basiscursus Planten en Dieren Herkennen

Speciaal voor natuurliefhebbers die meer willen leren over planten, dieren, bomen, paddenstoelen, vlinders, insecten en andere mooie natuur die Nederland rijk is, organiseert SoortenNL de cursus Planten en Dieren Herkennen. Van 9..


Lees verder 30 maart 2024   1 jaar oud
Segrijnslak eet van de invasieve exoot

Bij biologische bestrijding worden organismen ingezet om een plaagsoort te onderdrukken. Dit is toe te passen met uitheemse soorten, vaak met hetzelfde natuurlijke verspreidingsgebied als de invasieve exoot. Hiermee zijn risico’s..


Lees verder 26 maart 2024   1 jaar oud
De aanleg van de houtsnipperreactor in het Brabantse Westerbeek

Op veel plekken komt nog te veel stikstof in het oppervlaktewater voor. Bemesting is een belangrijke bron. Via drainagebuizen spoelt er bijvoorbeeld nitraat naar de sloot. Verschillende organisaties, waaronder Wageningen..


Lees verder 21 maart 2024   1 jaar oud
Rood dijkzonnetje (Blastenia crenularia) op graniet op de Markermeerdijk

Op de nieuwe Rode Lijst van bedreigde korstmossen staan veel soorten in een hogere bedreigingscategorie dan in de oude. Vijftien korstmossen die gebonden zijn aan natuursteen op dijken verloren veel leefgebied door de..


Lees verder 13 maart 2024   1 jaar oud

Archief