Natuurberichten

Categorie: Overig

Pagina 85 van 127 - 1267 Resultaten

Damhert

Wanneer besluit een jager om een gespot dier te schieten? Wageningse en Noorse onderzoekers ontleedden ruim 180 000 keuzemomenten van jagers die grootwild in hun vizier kregen en al dan niet besloten om te schieten...


Lees verder 29 november 2016   8 jaar oud
Winter op het Veluwemeer

Een crisis willen we graag kunnen voorspellen. De theorie van ‘kantelpunten’ biedt daarvoor goede aanknopingspunten. Voor het eerst testte een internationaal team van NIOO-onderzoeker Alena Gsell de alarmsignalen uit in de..


Lees verder 26 november 2016   8 jaar oud
Platalea leucorodia. Lepelaar

In het kader van het project Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen zijn de Kroon’s Polders op Vlieland beter beleefbaar gemaakt voor publiek. Tegelijkertijd kunnen de wadvogels hier van hun rust blijven genieten...


Lees verder 21 november 2016   8 jaar oud
Slakkenhuis van de Steenbikker: van boven- en onderaf gezien bijna rond, van opzij gezien plat samengedrukt, met een hoekige mond en een 'kiel' rondom het midden van de windingen

De Steenbikker is de eerste landslak waarvoor in Nederland met succes actie is gevoerd. Doordat malacologen (slakkenkenners) 22 jaar geleden snel ingrepen, werd de populatie gespaard bij werkzaamheden aan de IJsselmeerdijk bij..


Lees verder 20 november 2016   8 jaar oud
Biotoop zeggekorfslak

In Nationaal Park de Biesbosch en het natuurgebied Langstraat is de in Nederland zeldzame Zeggekorfslak aangetroffen. De slak is klein en weinig opvallend maar geldt als belangrijke indicator voor de kwaliteit van zeggemoerassen. ..


Lees verder 14 november 2016   8 jaar oud
Brakwaterslakje. Murchisonella sp. Vreemde speldhoren

Bureau Waardenburg heeft in het Krammer-Volkerak exotische brakwaterslakjes gevonden die nog niet eerder in Nederland waren aangetroffen. Ze behoren tot een vooralsnog onbeschreven soort die verder alleen bekend is uit de Finse..


Lees verder 10 november 2016   8 jaar oud
Mier

De mier rukt op naar de vierde plaats, 1 op de 3 tuinen heeft vrijwel alle groepen bodemdieren ‘in huis’ en die dieren waren minder makkelijk te vinden dan in 2015. Waarschijnlijk het gevolg van de zeer droge en warme nazomer. Dat..


Lees verder 9 november 2016   8 jaar oud
Kleverige poelslakken Myxas glutinosa op Krabbescheer

Onlangs berichtte Nature Today over de nieuwe lijst met Nederlandse paddenstoelnamen. Maar ook de naamlijst voor weekdieren (schelpdieren) is vernieuwd. Iedereen met interesse in taal, geschiedenis en mythologie, kan nu alles..


Lees verder 6 november 2016   8 jaar oud
Dagpauwogen op vlinderstruik

Bestrijdingsmiddelen, zowel chemische als biologische, worden in privétuinen volop gebruikt. Maar weten we eigenlijk wel welke effecten deze hebben op onze planten en dieren en op de bodem? Uit een kleinschalig onderzoek blijkt..


Lees verder 27 oktober 2016   8 jaar oud
Naturalis Biodiversity Centre

Het Caribische eiland St. Eustatius heeft sinds 2010 de status van bijzondere Nederlandse gemeente. Ondanks dat het al meer dan drie eeuwen deel van Nederland is geweest, en het een oppervlakte van slechts 21 vierkante kilometer..


Lees verder 25 oktober 2016   8 jaar oud

Archief