Natuurberichten
Dossier: Biodiversiteit
Pagina 150 van 368 - 3680 Resultaten

Het is donderdagochtend. Vol enthousiasme loop ik de haven van Tholen in. Vandaag ga ik op walviscursus met Stichting Rugvin. De Stichting combineert onderzoek naar bruinvissen en andere walvisachtigen in de Oosterschelde, de..

Door intensieve landbouw zijn kruiden- en faunarijke akkers zeldzaam, en daardoor ook de onkruiden en vogels die daarbij horen. Op akkers die nog wel natuurlijk beheerd worden, vallen resultaten bovendien vaak tegen. Welke kruiden..

Op 14 oktober vond het symposium 'Insectenbescherming in de Schijnwerpers' plaats ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de buitengewone leerstoel Ecologie en Bescherming van Insecten aan Wageningen Universiteit. Deze..

Doe dat licht uit! Als dieren konden praten, dan zou je dat als eerste horen van de meeste zoogdieren in ons lichte Nederland. Donkere nachten zijn zeer belangrijk voor zoogdieren. De meeste zijn nachtactief – wij mensen zijn een..

Onze bossen vervullen essentiële maatschappelijke functies. Ze zijn een thuis voor planten en dieren, filteren de lucht die we inademen, zuiveren ons water, bieden ontspanning, leggen koolstof vast en produceren hout. Een gezond,..

Coralita (Antigonon leptopus) is een invasieve plant, die zich snel over Sint Eustatius verspreidt. Een onlangs gepubliceerd rapport laat zien dat satellietbeelden heel bruikbaar zijn om de verspreiding van deze exoot op het..

Vrouwtjes van de gevlekte gladde haai zwemmen in de zomer naar de Ooster- en Westerschelde om daar – na een zwangerschap van maar liefst een jaar – hun jongen te baren. De Zeeuwse delta vervult daarmee een belangrijke rol voor..

Het stoepplantje van deze week is wat geheimzinnig. Giftig maar toch wordt ervan gegeten. Met een dreigende naam, maar ooit beschouwd als een plant die nachtmerries verdreef. Hoe het met de soort precies zit is voor kenners nog..

Als bij een internationale bijeenkomst een dier officieel op de lijst van bedreigde diersoorten wordt gezet, haalt dat het nieuws en is iedereen blij. Want het tij is immers gekeerd en het dier wordt nu niet meer met uitsterven..

Het gaat niet goed met de biodiversiteit op aarde. Door het intensieve gebruik van onze planeet delven veel soorten het onderspit. De vooraanstaande ecoloog E.O Wilson, die gezien kan worden als de ‘uitvinder’ van het begrip..