Natuurberichten
Dossier: Biodiversiteit
Pagina 178 van 368 - 3680 Resultaten

Nog even en ook in Eindhoven regelen de bevers het waterpeil in de rivieren de Dommel en de Tongelreep. Bevers bouwen dammen die werken als stuwen waarmee ze de hoogte van de waterstand regelen. Midden in de stad zijn de dieren..

Een derde van de zoetwatervissen wordt met uitsterven bedreigd, blijkt uit het 'vergeten vissen'-rapport dat is gepubliceerd door verschillende natuurorganisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds. De variatie aan soorten in zoet..

Op zee wordt gevist op zowel kleine prooivissoorten (zoals haring, lodde en sprot) als grote roofvissoorten (zoals tonijn- en kabeljauwachtigen). De algemene theorie is dat het bevissen van prooivissen schadelijk is voor..

Ziekte en dood horen bij het leven. Alleen wanneer nieuwe, invasieve ziekteverwekkers inheemse populaties binnendringen, kunnen de gevolgen desastreus zijn. RAVON doet onderzoek naar verschillende ziektes die de inheemse fauna..

De Afsluitdijk wordt grondig gerenoveerd. Daarbij wordt het talud aan de zeezijde helemaal gestript. Gelukkig is er in dat verband aandacht voor de bijzondere ‘kliffenflora’. Zaden van bijzondere planten zijn en worden verzameld..

Zeegras is van belang voor de Waddenzee, onder meer als kinderkamer voor jonge vissen en als voer voor plantenetende vogels. Rijkswaterstaat probeert zeegras daarom terug te brengen in de Waddenzee. Vervuiling door cadmium en hoge..

Zonneparken worden vaak aangelegd op voormalige landbouwgrond. Dit kan leiden tot een verhoging van de natuurwaarden, omdat bemesting en het gebruik van bestrijdingsmiddelen niet nodig zijn. Uit onderzoek blijkt dat er in..

De tijd lijkt rijp om ecologisch bermbeheer over de hele provincie Gelderland uit te rollen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe maak je ecologisch bermbeheer tot een succes? Twee jaar lang deelden Gelderse gemeenten en..

In de nieuwe Bossenstrategie wordt vlaktekap, de kap van bomen op een aaneengesloten oppervlak, genoemd als één van de mogelijke ingrepen bij het beheer van bos. Maar er zijn ook nog vragen: kan vlaktekap samengaan met de ambities..

Onderzoekers van Naturalis en de UvA brachten de eigenschappen van de verschillende soorten rivierkreeften die in Nederland voorkomen in kaart. Op grond van hun analyse verwachten ze dat de marmerkreeft een succesvolle invasieve..