Natuurberichten
Dossier: Biodiversiteit
Pagina 218 van 368 - 3680 Resultaten

Zaterdag 21 maart is het 'International Day of Forest'. Op deze dag roepen de Verenigde Naties iedereen op om even stil te staan bij het belang van bossen en bomen. Ook in steden zijn bomen van waarde. Ze fungeren als..

De Rhododendroncicade en de paddenstoel Rhododendronknopvreter zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Beide zijn exoten die met plantmateriaal door de mens in Nederland terecht zijn gekomen. Het ziet er naar uit dat ze zich de..
Een uur voor zonsopgang loopt ecoloog Maarten Immerzeel deze weken al in het veld voor een broedvogelmonitoring. Zijn oren zijn ondertussen zo goed getraind, dat hij de bijzondere soorten er zo uitfiltert. Grote lijsters,..

Door de maatregelen om verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan worden wij allen uit onze routine gehaald. Velen gaan niet meer naar werk, activiteiten worden afgelast en kinderen gaan niet naar school. Veel mensen maken..

Met enige fantasie kun je stellen dat Pieter van Breugel aan EHBI doet: Eerste Hulp Bij en andere Insecten. De 72-jarige Veghelaar met de schilderachtige naam staat als auteur van Gasten van bijenhotels namelijk te boek als dé..

Het gaat niet goed met de wilde bomen en struiken in Nederland. De helft van de circa honderd soorten is zeldzaam en wordt bedreigd. Enkele zijn al regionaal en zelfs landelijk uitgestorven. De zorg voor de wilde bomen en struiken..

Grote grazers zijn belangrijk voor de natuur. Door hun gegraas en het schillen van de bast van bomen krijgen openheid en bloemen meer kans en worden dominante bomen en planten letterlijk klein gehouden. Maar niet alleen levende..

“We moesten ons dorp verlaten en maandenlang in ballingschap leven. We konden niet meer voor onze families zorgen. Nog steeds worden we met de dood bedreigd.” Dit is het verhaal van twee Braziliaanse ‘defenders’; verdedigers van..

Het gebruik van systemische gewasbeschermingsmiddelen, zoals sommige neonicotinoïden, is binnen Europa steeds meer aan banden gelegd vanwege de neveneffecten op onder meer bijen. Nu zijn ook voor fipronil negatieve effecten..

In 2006 verscheen de laatste dagvlinderatlas. Hierin is alle kennis die op dat moment bekend was verzameld. Kaartjes geven de verspreiding van de soorten vroeger en tot 2005. De Vlinderstichting werkt aan een nieuwe atlas en wil..