Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 228 van 374 - 3735 Resultaten

Gewoon sneeuwklokje

Het relatief onbekende Geplooid sneeuwklokje blijkt na een zoektocht redelijk veel voor te komen in de provincie Groningen. Hoe is de verspreiding van deze look-a-like van Gewoon sneeuwklokje in de rest van Nederland? Zoek je mee?..


Lees verder 11 februari 2020   5 jaar oud
natuur in de stad Culemborg

Alle publiciteit rond de achteruitgang van de biodiversiteit heeft in veel gemeenten geleid tot de roep om meer aandacht voor natuur in de stad. Die roep komt uit de gemeenteraad en soms ook uit de colleges van burgemeester en..


Lees verder 10 februari 2020   5 jaar oud
Edelhert - eenmalig gebruik

Honderd jaar geleden liepen ze vrij rond in wat nu het Groene Woud heet. Op korte termijn worden ze verwacht op de Brabantse natuurbrug van ProRail in natuurgebied De Mortelen, dat hier onderdeel van is. Het edelhert: icoon voor..


Lees verder 10 februari 2020   5 jaar oud

In 2019 zijn er meer dan 80.000 bomen aangeplant voor onderzoek naar klimaatslim bos- en natuurbeheer. Op verschillende locaties zijn aangetaste essenbossen opnieuw ingeplant met loofhoutsoorten, oude dennenbossen zijn..


Lees verder 7 februari 2020   5 jaar oud

De Atlas Leefomgeving wil mensen inspireren om (samen) te werken aan een duurzame en gezonde leefomgeving. Op onze website gaan wij mooie projecten uitlichten over hoe je hier in de praktijk aan kunt werken. In dit verhaal leest u..


Lees verder 6 februari 2020   5 jaar oud
vogelakker texel - Primair

Vandaag verscheen het Living Planet Report ‘Natuur en landbouw verbonden’. Daaruit blijkt dat populaties van wilde diersoorten in agrarisch gebied zijn afgenomen met 50%. Toch kan in agrarisch gebied veel gedaan worden om natuur..


Lees verder 6 februari 2020   5 jaar oud
LPR NL 20. Cover. Luchtfoto Drentsche Aa

Onze Nederlandse natuur op land staat er slecht voor. Sinds 1990 zijn populaties wilde dieren in zowel open natuurgebieden zoals heide, als in het agrarisch landschap, gemiddeld gehalveerd. Deze zorgwekkende ontwikkeling blijkt..


Lees verder 6 februari 2020   5 jaar oud
Zwartwitte bokaalkluifzwam

Het moet niet gekker worden. Paddenstoelen die bekend staan als voorjaarssoorten die al in januari tevoorschijn komen. Op 29 januari werden er Zwartwitte bokaalkluifzwammen aangetroffen aan de rand van een Schoorls schelpenpad, en..


Lees verder 5 februari 2020   5 jaar oud
Nieuwe bladvlooien. Boven: Craspedolepta latior, Cacopsylla crataegi en Aphalara ulicis. Onder: Cacopsylla pulchra, Bactericera reuteri en Spanioneura fonscolombi. Alle nieuw voor Nederland

In 1926 werd de laatste Nederlandse naamlijst van bladvlooien gepubliceerd. Dit is opvallend, omdat diverse soorten economisch van belang zijn. In het laatste nummer van de Nederlandse Faunistische Mededelingen wordt deze lacune..


Lees verder 4 februari 2020   5 jaar oud
Edelherten. bron: Natuur in Nederland, 5de druk, Frank Berendse

Uit een nieuw onderzoek in opdracht van de provincie Flevoland blijkt dat het hoge aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen tot grote ecologische schade heeft geleid. Tussen 1997 en 2016 zijn in het droge deel van het gebied..


Lees verder 3 februari 2020   5 jaar oud

Archief