Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 232 van 374 - 3737 Resultaten

vlinderteller - primair

Nederland is één van de best onderzochte landen ter wereld als het gaat om vlinders en libellen. Dat komt natuurlijk omdat ons land niet zo groot is, maar zeker ook omdat erg veel Nederlanders graag in de natuur zijn en tellen en..


Lees verder 9 januari 2020   5 jaar oud

Het is geen geheim meer dat vele insecten problemen hebben. Maar daar valt iets aan te doen, volgens ruim 70 wetenschappers uit 21 landen. Zij presenteren deze week hun ‘road map’ voor insectenbehoud en -herstel. Deze bevat veel..


Lees verder 8 januari 2020   5 jaar oud

De natuurlijke zoetwatergetijdenrivier het Wantij, bij Dordrecht, blijkt hoge natuurwaarden te hebben. Dit geldt ook voor de voormalige bedrijventerreinen in de monding. Onderzoek in 2019 leverde veel bijzondere soorten op. Dat al..


Lees verder 7 januari 2020   5 jaar oud
Peter Kuijpers

Peter Kuijpers heeft een fascinatie voor zoogdieren, in het bijzonder voor één die je als wandelaar in de natuur nooit tegen zult komen: de das. Om het schuwe nachtdier toch te kunnen zien – de Tilburger is tenslotte lid van een..


Lees verder 6 januari 2020   5 jaar oud

Vorig jaar werd in de provincie Noord-Brabant op diverse locaties en tijdstippen onderzoek gedaan naar de kever- en vliegenfauna van grote kadavers. Het onderzoek leverde diverse bijzondere en nieuwe Nederlandse soorten op, zowel..


Lees verder 6 januari 2020   5 jaar oud
argusvlinder op bunker - primair

Dankzij de tellingen van meer dan duizend vrijwillige tellers in het meetnet vlinders kunnen we terugkijken naar de aantalsveranderingen in de afgelopen tien jaar, van 2010-2019. Het is geen positief beeld, want veel van de..


Lees verder 6 januari 2020   5 jaar oud
Wisenten EENMALIG GEBRUIK

In dit artikel in onze serie over natuurlijke begrazing kijken we naar de invloed van meerdere soorten planteneters die in één gebied leven. Doordat deze verschillende soorten grazers er verschillende eetgewoontes op na houden,..


Lees verder 5 januari 2020   5 jaar oud
Grutto op een hek

Natuurbeheer is goed voor de biodiversiteit, maar als dat beheer is gericht op één soort of soortgroep is dat niet per definitie goed voor het hele systeem. Onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center namen natuurbeheer in..


Lees verder 4 januari 2020   5 jaar oud
blauwtjesstippen - primair

Veel vlinders en libellen zijn er niet in de winter, maar het is wel een prima tijd om de herkenning te oefenen. Tijdens de lange avonden kun je leren welke kenmerken belangrijk zijn en hoe je komend voorjaar de blauwtjes, witjes,..


Lees verder 2 januari 2020   5 jaar oud
tiny forest den bosch

Tijdens het symposium Biodiversiteit en Leefgebieden is Etiënne Thomassen van Bosgroep Zuid Nederland, uitgeroepen tot Beheerder van het Jaar. Etiënne wordt door zijn collega’s in het hele land tot de top van de bosbeheerders..


Lees verder 25 december 2019   5 jaar oud

Archief