Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 280 van 368 - 3671 Resultaten

Kortsnuitzeepaardje in winterse Oosterschelde

Nederlandse waarnemingen van het Kortsnuitzeepaardje zijn schaars en stammen voornamelijk uit de zomer. Recent zagen duikers echter, onder bijna winterse omstandigheden, exemplaren in de Oosterschelde. Dit is heel bijzonder en..


Lees verder 17 december 2017   7 jaar oud
Schoolplaat Boomvalk

Landschapscoöperatie Boomvalk zet zich in om de Boomvalk als symboolsoort van het Roerdal (Midden-Limburg) te herstellen. Hiervoor gebruikt zij gerichte beschermingsacties, een schoolplaat en een lesprogramma voor..


Lees verder 14 december 2017   7 jaar oud
Louise Vet

Op een groot ecologencongres in Gent kreeg NIOO-directeur Louise Vet vandaag als tweede Nederlander ooit de hoogste eer van de British Ecological Society uitgereikt. De winnaars hebben volgens de BES niet alleen bijgedragen aan de..


Lees verder 13 december 2017   7 jaar oud

Dat het heeft gesneeuwd, gehageld en gevroren betekent niet dat mycologen op hun lauweren kunnen gaan rusten. Juist in de winter schreeuwen allerhande schorszwammetjes, raspzwammetjes, franjevliesjes en nog veel meer soorten om..


Lees verder 13 december 2017   7 jaar oud
Vijlenerbos

De Limburgse Vijlenerbossen zijn opvallend rijk aan zeldzame en bedreigde macronachtvlinders. Dat blijkt uit een recente analyse van anderhalve eeuw waarnemingen. Ook blijkt dat ondanks de nieuwkomers het totaal aantal actueel..


Lees verder 11 december 2017   7 jaar oud
Europese steur

Bijna een derde van het Duitse deel van de Rijn in Noordrijn-Westfalen is geschikt als paaigebied voor de Europese steur. Dat blijkt uit onderzoek door bioloog Dr. Stefan Staas van het Duitse Limnoplan. De studie werd uitgevoerd..


Lees verder 10 december 2017   7 jaar oud
Platte oester

Onderzoek van Droomfondsproject Haringvliet heeft uitgewezen dat de nieuw gevonden schelpdierbank bij de Brouwersdam in Zeeland veel groter is dan gedacht. Het is nu ook duidelijk dat de schelpdierbank zich voortplant, want er..


Lees verder 7 december 2017   7 jaar oud

De Biefstukzwam werd afgelopen jaar uitgeroepen tot Paddenstoel van het jaar 2017. We wilden meer te weten komen over de verspreiding van deze paddenstoel, in hoeverre hij een voorkeur heeft voor dode delen aan de voet van levende..


Lees verder 6 december 2017   7 jaar oud
Winters heide landschap

Naar planten kijken doe je als de gemiddelde dagtemperatuur boven de tien graden Celsius ligt. Dat blijkt als we het aantal doorgegeven waarnemingen per maand afzetten tegen de gemiddelde jaartemperatuur. Betekent dat dat de in..


Lees verder 5 december 2017   7 jaar oud
Fritillaria meleagris. Kievitsbloem

Wageningse en Nijmeegse onderzoekers gaan samen een zadenbank opzetten om bedreigde inheemse wilde planten genetisch veilig te stellen. Van de meer dan 1500 soorten wilde planten in Nederland is ongeveer een derde met uitsterven..


Lees verder 2 december 2017   7 jaar oud

Archief