Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 313 van 367 - 3669 Resultaten

De winter is het jaargetijde bij uitstek om naar grote meerjarige houtzwammen uit te kijken. Tot voor kort werd de Echte vuurzwam als een in Nederland vrij algemene houtzwam beschouwd. Volgens recente bevindingen kan het echter in..


Lees verder 10 februari 2016   9 jaar oud
In het voorjaar ontwaken de kleinere mannen enkele weken eerder dan de grote vrouwen om zich voor te bereiden op de paring. Deze ringslangmannen kijken uit naar het eerste vrouwtje die ontwaakt uit de winterslaap

Afgelopen jaar heeft Rijkswaterstaat groot onderhoud uitgevoerd op een aantal delen van de dijk van het voormalige eiland Marken. Omdat de ringslang in deze dijken overwintert heeft de gehele operatie plaatsgevonden in nauw..


Lees verder 10 februari 2016   9 jaar oud
Vuursalamander

Een agressieve schimmelziekte die volledige salamanderpopulaties dreigt uit te roeien, rukt via Nederland, Duitsland en België op in Europa. In een gezamenlijke brief aan de Europese Commissie dringen natuurorganisaties en..


Lees verder 9 februari 2016   9 jaar oud
Arrenurus membranator

Watermijten zijn kleine, spinachtige waterdiertjes. In Nederland wordt deze groep goed onderzocht, omdat ze als indicator voor waterkwaliteit wordt gebruikt. Het is daarom opmerkelijk dat in de afgelopen jaren maar liefst negen..


Lees verder 8 februari 2016   9 jaar oud
De bever, een sleutelsoort in natte natuur VOOR EENMALIG GEBRUIK

Zo’n 20 jaar geleden doken de eerste bevers in Limburg op. Het ging om exemplaren uit Duitsland. Tussen 2002 en 2004 werd een dertigtal bevers bijgeplaatst. Inmiddels is de bever met 500 exemplaren terug in vrijwel heel Limburg...


Lees verder 7 februari 2016   9 jaar oud

Hoe herstel je op voormalige landbouwgrond in laagveengebieden een veenvormende en soortenrijke vegetatie? Dat is een belangrijke vraag die we willen beantwoorden met het onderzoeksproject 'Omhoog met het Veen' in het Ilperveld...


Lees verder 3 februari 2016   9 jaar oud
Microscopische opname van een Nederlands exemplaar van het Vulpenstekel strandbeerdiertje. De karakteristieke stekel bij de staart is linksboven in de foto te zien

Recent is de vondst van een voor de Nederlandse kust nieuw beerdiertje gepubliceerd. Het betreft het Vulpenstekel strandbeerdiertje. Het beestje is niet groter dan ongeveer 0,2 millimeter. Hiermee is het aantal Nederlandse mariene..


Lees verder 31 januari 2016   9 jaar oud
Rode wouw

Een completere natuur met ruimte voor dode grote dieren is waar Dood doet Leven naar streeft. De afgelopen jaren zijn er voorbeeldprojecten gestart en is onderzoek gedaan. De opgedane kennis en praktische handreikingen voor..


Lees verder 24 januari 2016   9 jaar oud
Appel en Diptera

De hoeveelheid aanwezige bestuivers blijkt de belangrijkste voorspeller te zijn voor de hoogte van de oogst. Bovendien blijkt dat een toename in aantal en soorten bestuivers meer oogstwinst oplevert op kleine landbouwbedrijven dan..


Lees verder 21 januari 2016   9 jaar oud
boomblauwtje primair

Als mensen een vlindergids openslaan bij de blauwtjes en pagina na pagina doorbladeren worden ze soms moedeloos. “Daar kom ik nooit uit! Al die blauwe blauwtjes.” Toch valt het reuze mee als je weet waarop je moet letten. Vaak..


Lees verder 21 januari 2016   9 jaar oud

Archief