Natuurberichten
Dossier: Biodiversiteit
Pagina 339 van 367 - 3665 Resultaten
Rode Lijsten zijn een belangrijke aanwijzing voor de biodiversiteit: hoe goed of slecht gaat het? Het Centraal Bureau voor de Statistiek ontwikkelde een indicator die de lengte van de Rode Lijsten volgt. En daaruit blijkt dat de..

ARK Natuurontwikkeling en Natuurmonumenten zijn begin oktober 2013 in Zuid-Limburg gestart met een onderzoek naar de wilde kat. Gedurende drie maanden zal met cameravallen worden gezocht naar dit zeer zeldzame dier...

Er is een nieuw Zuid-Europees loopkevertje gevonden in Nederland van amper twee millimeter groot. Ogen en vleugels ontbreken en het beestje leeft ondergronds. In 2012 werden de eerste drie exemplaren gevangen bij Bemelen..

De Zager is een forse borstelworm die momenteel algemeen langs de Nederlandse en Noordwest-Europese kust voorkomt. Biologen discussiëren al jaren over de vraag of het, voor dit gebied, een autochtone soort is of dat het mogelijk..

In de Wissenbeemd in Bekkevoort werden op 22 augustus acht exemplaren van Hydraena melas aangetroffen. Dat is heel bijzonder, want het is de eerste keer dat deze keversoort in Vlaanderen gevonden werd. Er wordt bij ons al enkele..

De biodiversiteit is sinds 2006 licht hersteld. Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek aan gegevens over zoogdieren, broedvogels en dagvlinders. De verbetering komt vooral door zoogdieren; bij..

In gebieden met jaarrond begrazing is het in deze tijd van het jaar een feestelijke bende. Dankzij de overvloed aan zaden en bessen kunnen dieren zich opmaken voor de naderende winter. In kortgegraasde en gemaaide..

Ongeveer een maand geleden heeft een Belgische sportduikster in de buurt van Zierikzee, in de Oosterschelde, twee exemplaren van het Groot zeegras aangetroffen. Deze zaadplant wordt in Nederland ernstig bedreigd, is zeldzaam en..

Heidebeheer in de 21e eeuw, hoe ziet dat eruit? Op dinsdag 17 september wordt in het oude zendergebouw van Radio Kootwijk een heidesymposium georganiseerd. De nieuwste inzichten in beheer, de relatie met Natura 2000 en de vraag..

Herbebossingsinitiatieven op Klein Bonaire en Klein Curaçao, twee kleine eilandjes voor de kust van respectievelijk Bonaire en Curaçao, zijn hoopgevend. Tien inheemse plantensoorten die op Klein Curaçao zijn geherintroduceerd,..