Natuurberichten
Dossier: Biodiversiteit
Pagina 343 van 367 - 3665 Resultaten

Het gaat niet goed met de Tapuit. Tijdens een uitvoerige inventarisatie in de periode 1973-1977 werd het aantal broedpaartjes in Vlaanderen geschat op 230. Vanaf dan werd het een kroniek van een aangekondigde dood: midden jaren..

De uitvoering van het natuurbeleid is te weinig ambitieus en onvoldoende toegerust om de gestelde natuurdoelen te realiseren. Een effectief natuurbeleid vraagt voldoende oppervlak voor natuur, vasthouden aan langetermijndoelen,..

Bij droog weer kraakt het letterlijk onder je voeten, als je door de hei of schraal grasland wandelt: Gewoon kraakloof. Dat korstmos komt in Vlaanderen wijdverbreid voor op zandige terreinen. En niet alleen bij ons: ook in de..

Nu de winterperiode, die ons allen zo lang in de ban heeft gehouden eindelijk achter ons lijkt te liggen kunnen we de eerste mogelijke effecten op onze mariene biodiversiteit in kaart brengen. Net zoals veel eerstelingen van..

In steeds meer natuurgebieden laten beheerders gestorven wilde dieren achter in de natuur. Deze kadavers dienen als voedsel voor een groot aantal dieren, “aaseters”. Dood doet Leven laat het publiek kennis maken met aaseters door..

Nieuw grootschalig veldonderzoek toont aan dat het systemische pesticide Imidacloprid een nefaste invloed heeft op libellen en andere waterdieren, zoals eendagsvliegen, slakken en schaaldieren. In de studie, die gisteren verscheen..

De oostelijke helft van Vlaanderen mag dan veel soortenrijker zijn dan de westelijke, dat neemt niet weg dat ook West-Vlaanderen haar specialiteiten heeft, en niet alleen in de duinen. De prachtige Zwartvlekspikkelspanner vinden..

In juni keert de zeer zeldzaam geworden geelbuikvuurpad terug naar Vaals. Natuurbalans zal samen met ARK jonge padjes en larven uitzetten in het natuurgebied bij Wolfhaag. Ter voorbereiding op de komst is het gebied de afgelopen..

Vanuit je luie stoel meehelpen aan onderzoek op de Wadden. Dat kan met camerabeelden van het project Mosselwad. In dit project staan verschillende vragen centraal. Welke factoren spelen een rol bij het herstel van de mosselbanken?..

Al meer dan honderd jaar wordt in Nederland veldonderzoek gedaan naar de wilde flora. Sinds haar oprichting 25 jaar geleden, beheert FLORON de meest complete databank met meer dan twintig miljoen waarnemingen van planten in..