Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 49 van 373 - 3725 Resultaten

nest vink (l) en pimpelmees

Het seizoen om je huisdier van een vlooien- en tekenbehandeling te voorzien is weer van start gegaan. Dit is dus ook hét moment om de effecten van deze behandelingen op biodiversiteit verder onder de loep te nemen. Sommige..


Lees verder 30 april 2024   1 jaar oud
Veel zware dode bomen op de gron in bosreservaat Pijpebrandje

Wat gebeurt er in bossen die volledig met rust worden gelaten? Hoe ontwikkelen de bomen zich? En de biodiversiteit? Wat verandert er in de bodem? In Nederland zijn zo’n veertig jaar geleden 59 bosreservaten benoemd. Hier doet de..


Lees verder 29 april 2024   1 jaar oud

Bijna tienduizend plantensoorten uit alle bloemplantenfamilies hebben een plekje gekregen in de grootste evolutionaire stamboom van planten ooit. En dat is niet alleen goed nieuws voor evolutiebiologen. ..


Lees verder 27 april 2024   1 jaar oud
Timmerboktor mannetje (boven) en vrouwtje (onder) op een dennenstam.

De aanwezigheid van dood hout is belangrijk voor de biodiversiteit. Door veranderend bosbeheer neemt de hoeveelheid dood hout in bossen na decennia van schaarste weer sterk toe. Hier reageren doodhoutkevers als de timmerboktor..


Lees verder 26 april 2024   1 jaar oud
Gezond koraalrif

Wie voor het eerst de koraalriffen in de Nederlandse Cariben ziet, is aangenaam verrast door hun schoonheid. Wie de riffen tientallen jaren geleden zag en nu weer ziet, schrikt. De riffen zijn niet meer zo groot, sterk en gezond..


Lees verder 26 april 2024   1 jaar oud
aardhommels

De Nationale Bijentelling had dit jaar te lijden onder een koud en wisselvallig voorjaar met veel wind, regen en zelfs vrieskou. Desondanks zijn er ruim 40.000 bijen, hommels en zweefvliegen geteld door ruim 2.300 tellers. Het..


Lees verder 25 april 2024   1 jaar oud
Kroondak van eikenbos in avondlicht

Veel insectensoorten die recent sterk zijn afgenomen, zijn voor hun voedsel afhankelijk van bladluizen. In natuurgebieden staan bladluispopulaties mogelijk onder druk van stikstofdepositie en pesticiden, wat een deel van de..


Lees verder 24 april 2024   1 jaar oud
Aardhommelgroep

Nederland verliest plantensoorten die afhankelijk zijn van bestuiving door insecten. Milieuwetenschapper Kaixuan Pan toont dat aan na een analyse van 87 jaar aan metingen van meer dan 365.000 locaties. Het nieuws is verontrustend..


Lees verder 23 april 2024   1 jaar oud
Een vrouwtje van de gewone slijkvlieg zet eitjes af op de vegetatie.

Een opvallende verschijning in april in de buurt van water zijn tientallen slijkvliegen, ook bekend als elzenvliegen, die traag rondvliegen rond elzen, wilgen en andere struwelen. Er zijn drie soorten slijkvliegen vastgesteld in..


Lees verder 22 april 2024   1 jaar oud
Pinksterbloem en oranjetipje

Jubel op de fenolijn van Vroege Vogels: er zijn weer oranjetipjes! Ook Jan Jansen moet haast euforisch met z'n fototoestel rondgeslopen hebben in Hortus Nijmegen in een wolk van deze vlindertjes. Ik zocht ze vroeger bij de..


Lees verder 21 april 2024   1 jaar oud

Archief