Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 49 van 367 - 3667 Resultaten

Eikenmos

Bij een inventarisatie in de Leidse Hortus werden maar liefst 111 soorten korstmossen geteld. Eén daarvan is het eikenmos. Dat blijkt over een onverwachte eigenschap te beschikken: het wordt gebruikt als geurstof in de..


Lees verder 3 maart 2024   1 jaar oud
Anthophora romandii, one of the over 2000 wild bee species in Europe, known from Portugal, Spain and the Balearic Islands is missing publicly available ecological data related to its long-term population trends, its size, feeding habits and plant interactions and has no available genetic sequence data. Anthophora romandii female (Hym. Apidae), 24.ii.2022, Andalucia, Spain.

Door een tekort aan gegevens weten we weinig over de wilde bijen in Europa. BeeFall verzamelt daarom ecologische gegevens om de verspreiding, variatie, trends en interacties van bijen in kaart te brengen. Zo kunnen..


Lees verder 2 maart 2024   1 jaar oud

Vorig weekend waagden we het erop om tussen de buien door te kijken of er iets bijzonders te vinden was in het park in de buurt. De weken ervoor had het vrijwel onophoudelijk geregend waardoor de paden erg zompig waren. We..


Lees verder 1 maart 2024   1 jaar oud
Wilde peen

Het gaat slecht met de natuur in steden en op het platteland. Zelfs soorten die veel voorkwamen zoals konijn, huismus, gewone pad en allerlei insectensoorten gaan achteruit. Om de natuur te herstellen moet buiten de natuurgebieden..


Lees verder 28 februari 2024   1 jaar oud
groeiplaats gekroesd gaffeltandmos

Ieder jaar voeren ecologen van de Bosgroepen flora- en vegetatiekarteringswerkzaamheden uit op terreinen van leden. Ze kijken en noteren daarbij welke planten, mossen en korstmossen voorkomen in een gebied. Bij florakarteringen..


Lees verder 28 februari 2024   1 jaar oud
Red Knot (Calidris canutus islandica) in the breeding grounds.

Klimaatverandering kan het verschijnen van insecten in noordelijke landen aan het eind van de winter vervroegen. Broedvogels die vanuit het zuiden aankomen, kunnen hierdoor te laat komen om van de insectenpiek te profiteren, als..


Lees verder 27 februari 2024   1 jaar oud
Mannetje zwarte sachembij in Kwintelooijen

De zeer zeldzame zwarte sachembij leeft in Nederland alleen in natuur- en recreatiegebied Kwintelooijen te Rhenen (Utrecht) en in enkele gebieden in Limburg en Noord-Brabant. De populatie in het zuiden lijkt het goed vol te..


Lees verder 26 februari 2024   1 jaar oud

Het Kempen~Broek ligt in het grensgebied van de provincies Limburg en Noord-Brabant, en strekt zich uit over Vlaanderen. In het gebied liggen unieke, vaak natte natuurgebieden waarin bijzondere dieren leven, zoals de boomkikker en..


Lees verder 25 februari 2024   1 jaar oud
Gaai in Hortus Nijmegen

'Plant & insect' is in 2024 het thema van de samenwerkende botanische tuinen. Dan denkt u misschien alleen aan bestuivers, maar insecten zijn ook van belang als voedselbron voor allerlei vogels. De lente komt eraan, kijk mee met..


Lees verder 25 februari 2024   1 jaar oud
Giant barrel sponge (Xestospongia mute)

Het koraal van Sint Eustatius is tegenwoordig gereduceerd tot slechts een fractie van de ooit bloeiende koraalriffen. De bedekking door hard koraal teruggelopen van 25 procent in 1999 tot minder dan 2,5 procent in 2021. Daarom..


Lees verder 24 februari 2024   1 jaar oud

Archief