Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 57 van 373 - 3725 Resultaten

Rapportoverhanding BKN, v.l.n.r. Caroline Porsius (SBB), Sylvo Thijsen (SBB), Minister de Jonge, Timo Roeke (VBN), Minister van der Wal, Marjolein Demmers (Natuur & Milieu), Paul Makken (ANWB), Josje Majoor (ANWB), Harry Boeschoten (SBB), Manon Tentij (VBN)

De huidige normen voor groen in steden schieten te kort en voldoen niet aan de eisen van de drie grootste uitdagingen van deze tijd: klimaat, biodiversiteit en gezondheid. Ook is er onvoldoende aandacht voor de kwaliteit van het..


Lees verder 10 februari 2024   1 jaar oud
Ons beheer is de laatste jaren gericht op veenmosrietland.

Veenmosrietland is een zeldzaam habitattype dat slecht tegen een te hoge stikstofneerslag kan. In Eilandspolder-Oost is dit type in dertien jaar tijd vertienvoudigd. Dit terwijl de stikstofneerslag honderd procent te hoog ligt...


Lees verder 9 februari 2024   1 jaar oud
Extensief kruidenrijk grasland - primair

Recent zijn de resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar kruidenrijk grasland. De conclusie is dat productief kruidenrijk grasland een betere basis vormt voor het behoud van bovengrondse biodiversiteit in het agrarisch..


Lees verder 8 februari 2024   1 jaar oud
De belangrijkste mitigerende maatregelen bij klimaatverandering op riviernatuur

Door de vele neerslag was 2023 het natste jaar ooit. Met als gevolg afgelopen winter hoogwater op beken en rivieren. We weten al langer dat klimaatverandering veel invloed heeft op de waterafvoer in onze rivieren. Vooral het..


Lees verder 8 februari 2024   1 jaar oud
grasklokje

Altijd al nieuwsgierig welke wilde planten in jouw woon- en werkomgeving groeien? Doe mee met de Basiscursus Flora van FLORON en leer wilde planten ontdekken en herkennen. Laat je verbazen wat er allemaal groeit in bloeit in jouw..


Lees verder 6 februari 2024   1 jaar oud
Setting up a large-scale field experiment in de Oosterschelde/ Opzetten van een grootschalig veldexperiment in de Oosterschelde

Het herstellen van mosselbanken in de Waddenzee of de Delta gaat een stuk beter wanneer jonge mosseltjes een beetje worden geholpen met lage, beschermende hekjes op de bodem. Dat blijkt uit het onderzoek dat marien biologe Jildou..


Lees verder 6 februari 2024   1 jaar oud
Vrouwtje hommel uit de Aardhommelgroep, op de achtergrond de Theetuin van de Hortus Nijmegen

Wie heeft het begin februari nog over goede voornemens? Wat ons betreft kan dat best. Zeker als het gaat om het jaarthema van de botanische tuinen: Plant & insect. De planten in die tuinen zijn er meestal niet vanzelf gekomen,..


Lees verder 4 februari 2024   1 jaar oud
Palaemonidae shrimp (Pontonia manningi) photographed on Curaçao.

Uit een recent gepubliceerd rapport blijkt dat de Nederlandse Cariben 46 soorten steurgarnalen herbergen waarvan er 24 voor het eerst zijn waargenomen voor een of meer van de eilanden, en één soort die nieuw is voor de..


Lees verder 3 februari 2024   1 jaar oud
Vijfbladige wingerd (Parthenocissus quinquefolia)

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft, in samenwerking met Naturalis Biodiversity Center en Staatsbosbeheer, een veldgids gemaakt met bomen en struiken die van nature niet in Nederland voorkomen. De gids helpt deze..


Lees verder 3 februari 2024   1 jaar oud
De aangelegde kades houden het regenwater zoveel mogelijk in het gebied. De buffers aan de rand van het gebied zorgen voor tegendruk in het grondwater.

Dankzij de vele regen van de afgelopen maanden staat er eindelijk weer genoeg water in de Peel. Nu kunnen de in de afgelopen jaren genomen maatregelen in dit hoogveengebied zich bewijzen. “We hebben veel werk verzet om ervoor te..


Lees verder 2 februari 2024   1 jaar oud

Archief