Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 64 van 367 - 3669 Resultaten

Elft

Op 6 oktober ving RAVON twee jonge elften tijdens een visinventarisatie in de Waal bij Nijmegen. De vangst werd gedaan met een kleine zegen (sleepnet) tijdens het project 'Zegen in de rivier'. De elft is in de jaren dertig..


Lees verder 11 oktober 2023   1 jaar oud
Murnauer moos

Systeemgericht herstel, vergroten van biodiversiteit, herstel van veerkracht, reductie van stikstof, grondstoffen via kringlooplandbouw. Functie volgt bodem of water. Klinkt logisch, maar hoe kom je daar? Hoe ziet een vitaal..


Lees verder 10 oktober 2023   1 jaar oud
Grasklokje

‘In het voorjaar sta ik nog onopvallend tussen het andere opkomende groen, maar vanaf juni pronk ik trots met mijn blauwe bloem. Tot ver in het seizoen sier ik bermen, onbemeste graslanden en lichte bossen,' was de tekst voor..


Lees verder 8 oktober 2023   1 jaar oud

In het Amazonewoud liggen duizenden restanten van oude beschavingen verborgen. Deze verborgen structuren, ook wel geogliefen genoemd, geven veel prijs over de geschiedenis van de Amazone. In Science verscheen afgelopen donderdag..


Lees verder 7 oktober 2023   1 jaar oud

Wat is biodiversiteit nu precies? Waarom moeten we erin investeren, en hoe? Belangrijke maar lastige vragen voor beleidsmakers, hoveniers, bewoners en bestuurders. 'Natuur voor Elkaar' organiseerde een bijeenkomst hierover in..


Lees verder 6 oktober 2023   1 jaar oud

Tijdens een excursie in het Heilooërbos tussen Alkmaar en Heiloo, probeerde men voorzichtig een Franjehoed uit de humus te trekken. Normaal is dat zo gebeurd, maar bij deze franjehoed niet. Uiteindelijk knapte de wortel af en werd..


Lees verder 5 oktober 2023   1 jaar oud
Geveerde witvleugeluil - primair

Van half september tot half oktober is de vliegtijd van de vier soorten witvleugeluilen in Nederland. Nu is dus de periode om naar deze soorten op zoek te gaan, maar hoe herken je ze? En zijn het wel echt vier verschillende..


Lees verder 5 oktober 2023   1 jaar oud
Vuursalamander

De weinige vuursalamanders die ons land rijk is, werden rond 2010 getroffen door een dodelijke ziekte: een schimmel die geïntroduceerd werd vanuit Oost-Azië. Door gebrek aan resistentie stierven in korte tijd vele vuursalamanders..


Lees verder 4 oktober 2023   1 jaar oud
3D-geprinte riffen

Met een soort van ‘lampenkappen’, die 3D geprint zijn van biologisch oplosbaar materiaal, hebben NIOZ-promovendus Daniel Varley en collega’s een succesvolle formule gevonden om oesters, mosselen en andere rifbouwers ‘een kickstart..


Lees verder 2 oktober 2023   1 jaar oud
Meriansborstel - primair

Zo eind september en begin oktober krijgen we bij De Vlinderstichting regelmatig vragen van mensen die een rups hebben gevonden en willen weten welke vlinder dat wordt. Nu zijn veel rupsen lastig op naam te brengen omdat er zoveel..


Lees verder 2 oktober 2023   1 jaar oud

Archief