Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 72 van 368 - 3671 Resultaten

Grijze zeehonden in de Waddenzee

Tijdens de Covid-19 pandemie implementeerden veel landen ‘social distancing’-maatregelen om afstand te houden die de overdracht van het virus aanzienlijk verminderden. Uit onderzoek blijkt nu dat zeehonden ook onderling afstand..


Lees verder 10 augustus 2023   1 jaar oud

De zomerstorm Poly heeft een maand geleden in diverse regio’s van ons land behoorlijk huis gehouden. De gevolgen hiervan zijn nu nog overal zichtbaar. De bosgrond is op veel plaatsen nog steeds bedekt met takken en bladeren. Waar..


Lees verder 9 augustus 2023   1 jaar oud
Waterlelie

Spannend moment in de vijver van Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch. Een kleine vis is, vermoedelijk op de vlucht, uit het water opgesprongen en per ongeluk beland op een waterlelieblad. Een toevallig passerend waterhoentje is..


Lees verder 6 augustus 2023   1 jaar oud
Amazon canopy

In bepaalde bossen in het Amazonegebied die de afgelopen honderden jaren door menselijk toedoen zijn veranderd, groeien meer plantensoorten die beter bestand zijn tegen branden en droogte...


Lees verder 5 augustus 2023   1 jaar oud
Natuurvriendelijke tuin

Veel vleermuissoorten hebben het zwaar in Nederland, onder andere door het verlies van hun natuurlijke habitat. En met de vele tuinen in Nederland – zo’n 5,5 miljoen – kunnen we vleermuizen een handje helpen door onze tuinen..


Lees verder 3 augustus 2023   1 jaar oud

Wil je paddenstoelen in Nederland beter leren kennen en op naam brengen? Dan ben je bij de Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV) aan het juiste adres. Samen met FLORON organiseren we vanaf 1 september 2023 de eerste online..


Lees verder 2 augustus 2023   1 jaar oud
Twee alpenwatersalamander mannetjes omringen een vrouwtje en proberen haar in het water te verleiden tijdens de paartijd.

Leidse biologiestudenten hebben de herkomst van exotische Alpenwatersalamanders bepaald. Een speciale DNA-techniek toont aan dat deze dieren uit verschillende uithoeken van Europa afkomstig zijn. Sterker nog: het gaat..


Lees verder 2 augustus 2023   1 jaar oud
Wolf eet van valwild. Onderzoek Dood Doet Leven 2023 © ARK Rewilding Nederland

Afgelopen winter werden er prachtige beelden opgenomen van een roedel wolven die kwam eten van een edelhertenkadaver. Het ging om een aangereden edelhert dat door de terreinbeheerder is teruggelegd in de natuur, zodat het hert..


Lees verder 30 juli 2023   1 jaar oud
Jaarthema botanische tuinen 2023: inheemse planten

De Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen zet in 2023 de inheemse planten in de schijnwerpers. Dat past geweldig goed bij de verkiezing van onze nationale bloem, die het afgelopen voorjaar plaatsvond. Uit de veertig..


Lees verder 30 juli 2023   1 jaar oud
Korstmossen op wegeik

Korstmossen reageren snel op veranderingen in de luchtkwaliteit. In Groningen zijn korstmossen op eikenbomen in 2022 onderzocht om de ruimtelijke effecten van ammoniak op natuur in kaart te brengen. Het onderzoek toont aan dat er..


Lees verder 29 juli 2023   1 jaar oud

Archief