Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 77 van 373 - 3727 Resultaten

Fauna en landschapscompilatie

Historische data van waarnemingen van flora en fauna dragen bij aan ons begrip van hoe een ecosysteem eruitziet, maar ook hoe een veranderende soortensamenstelling een gevolg kan zijn van bijvoorbeeld een veranderend klimaat...


Lees verder 15 augustus 2023   1 jaar oud
Parende motten

Mannelijke motten halen een ingrediënt van het feromoon dat zij gebruiken tijdens de balts uit planten. Dit ontdekten onderzoekers van de UvA en de North Carolina State University. Begin augustus publiceerden zij hierover in het..


Lees verder 15 augustus 2023   1 jaar oud
werkster aardhommel-complex

Als overwegend koudeminnende soortgroep zijn hommels gevoelig voor de opwarming van het klimaat. Wat gebeurt er met onze hommels als het klimaat verder opwarmt?..


Lees verder 14 augustus 2023   1 jaar oud
gestippelde mosdierslak - primair

Zeenaaktslakken zien er vaak prachtig uit. Dat geldt niet alleen voor tropische, maar ook voor Nederlandse soorten. De gestippelde mosdierslak is de favoriet onder de duikers en snorkelaars van het Monitoringproject Onderwater..


Lees verder 14 augustus 2023   1 jaar oud
Beenbreek

Beenbreek: het klinkt meer als een onvriendelijke bijnaam dan als de aanduiding voor een elegante dooiergele bloem, een zeldzaamheid in Nederland. Hoe is deze plant kandidaat geworden voor de verkiezing van de nationale bloem? En..


Lees verder 13 augustus 2023   1 jaar oud
Gehakkelde aurelia - primair

De gehakkelde aurelia is een algemene vlinder, die overal in het land kan worden gezien. Dat was een jaar of veertig geleden nog niet zo. Maar de vlinder is, waarschijnlijk geholpen door de opwarming, flink gaan uitbreiden. Ze..


Lees verder 10 augustus 2023   1 jaar oud
Grijze zeehonden in de Waddenzee

Tijdens de Covid-19 pandemie implementeerden veel landen ‘social distancing’-maatregelen om afstand te houden die de overdracht van het virus aanzienlijk verminderden. Uit onderzoek blijkt nu dat zeehonden ook onderling afstand..


Lees verder 10 augustus 2023   1 jaar oud

De zomerstorm Poly heeft een maand geleden in diverse regio’s van ons land behoorlijk huis gehouden. De gevolgen hiervan zijn nu nog overal zichtbaar. De bosgrond is op veel plaatsen nog steeds bedekt met takken en bladeren. Waar..


Lees verder 9 augustus 2023   1 jaar oud
Waterlelie

Spannend moment in de vijver van Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch. Een kleine vis is, vermoedelijk op de vlucht, uit het water opgesprongen en per ongeluk beland op een waterlelieblad. Een toevallig passerend waterhoentje is..


Lees verder 6 augustus 2023   1 jaar oud
Amazon canopy

In bepaalde bossen in het Amazonegebied die de afgelopen honderden jaren door menselijk toedoen zijn veranderd, groeien meer plantensoorten die beter bestand zijn tegen branden en droogte...


Lees verder 5 augustus 2023   1 jaar oud

Archief