Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 81 van 368 - 3671 Resultaten

Stuifkuil in grijs duin

In de duinen is de depositie van stikstof sinds het begin van de jaren negentig flink afgenomen. Dat heeft geleid tot minder hoge en minder dichte grasmatten in het duinlandschap. Goed nieuws, want de bodem krijgt nu meer zonlicht..


Lees verder 22 mei 2023   1 jaar oud
Bever met jong

Vandaag is het de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Op deze dag lichten we daarom graag een zoogdier uit dat een positieve invloed op de biodiversiteit heeft. Door zijn gedrag, zoals het bouwen van dammen en omknagen van..


Lees verder 22 mei 2023   1 jaar oud
Dario tigris

Een van kleur veranderende vis, een dikkeduimvleermuis, een giftige slang genoemd naar een Chinese mythologische godin, een orchidee die eruitziet als een muppet en een boomkikker met huid die lijkt op dik mos, dit zijn vijf van..


Lees verder 22 mei 2023   1 jaar oud
Krab op een oesterrif in de Noordzee

ARK Rewilding Nederland werkt samen met haar partners aan het herstel van de Nederlandse zeebodem. Na het plaatsen van kunstmatige riffen en het uitzetten van oesterlarven wordt alles nauwkeurig gemonitord. De beelden geven hoop..


Lees verder 21 mei 2023   1 jaar oud
Kopjesbekermos

De Hortus botanicus Leiden besteedt veel aandacht aan planten die tussen de straatstenen en stoeptegels kunnen groeien. Verrassend genoeg is ook óp de stenen zelf genoeg leven mogelijk. Zo vormen vele bizarre korstmossen met even..


Lees verder 21 mei 2023   1 jaar oud
Koala in een boom bij Two Thumbs Wildlife Trust bij Cooma, Nieuw-Zuid-Wales.

Koala's en reuzenkoeskoezen (buideldier) zijn voorbeelden van de vele diersoorten die profiteren van de verbinding van duizenden hectaren Australische leefgebieden. Deze gebieden werden getroffen door de Black Summer-bosbranden in..


Lees verder 20 mei 2023   1 jaar oud
Oeverplanten in de Leidse regio

Nederland heeft duizenden kilometers aan waterwegen en oevers. Deze overgangen van land naar water bieden veel kansen voor biodiversiteit. Maar benutten we deze kansen wel? Welke oevers zijn biodivers, en welke kunnen van een..


Lees verder 20 mei 2023   1 jaar oud
Veldleeuwerik vrouw met Nano Fix datalogger van 0,95 gram

In een akkervogelbolwerk op het Zeeuwse Schouwen-Duiveland wordt vanaf 2014 alles op alles gezet om het de vogels naar de zin te maken. Onderzoek aan veldleeuweriken heeft nu aangetoond dat met een paar laatste beheeraanpassingen..


Lees verder 20 mei 2023   1 jaar oud
Westerveld, Achterlandseveen

Internationaal is afgesproken dat in 2030 dertig procent van het land- en wateroppervlak op aarde beschermd natuurgebied moet zijn. De bescherming van deze gebieden is een belangrijk middel om de achteruitgang van de..


Lees verder 19 mei 2023   2 jaar oud
Lisdodde veld in het najaar

Op de Friese boerderij de Nije Mieden is een proef gestart met het telen van lisdodde. Deze vorm van natte teelt, ofwel paludicultuur, kan een belangrijke vorm van duurzame landbouw worden. Op de tot voor kort ontwaterde veenweide..


Lees verder 19 mei 2023   2 jaar oud

Archief