Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 88 van 373 - 3727 Resultaten

Hoewel ze hier niet van oorsprong thuishoren, deden ze 26 jaar lang niemand kwaad en waren ze geliefd in de buurt. Deze maand verdwijnen ze met huis en haard onder meters zand. Zijn de Zutphense Gebandeerde wijngaardslakken nog te..


Lees verder 14 mei 2023   2 jaar oud
Kruipende boterbloem

Ineens zie je in de stroken gras langs de stoep, in de berm en naast de snelweg de goudgele kuipjes van de boterbloem. Boterbloemen zijn er in allerlei soorten en maten. Allemaal zijn ze licht giftig. Bekijk deze gouden..


Lees verder 14 mei 2023   2 jaar oud
Bosbrand landbouwgrond, Brazilië.

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door..


Lees verder 12 mei 2023   2 jaar oud
In het Grevelingenmeer liggen tientallen vogeleilandjes.

Met oesterschelpen een rif onder water bouwen om vogeleilandjes te beschermen én de onderwaternatuur te bevorderen. Dat gaat Staatsbosbeheer in het Grevelingenmeer uitproberen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het theoretisch kan...


Lees verder 11 mei 2023   2 jaar oud
De met berken beplante 'Os en Paardenlaan' in Leiden, een voorbeeld van een straat met zeer sterk allergene bomen.

De gemiddelde temperatuur in Nederland stijgt en we krijgen vaker te maken met hittegolven. Welke effecten heeft dit op onze gezondheid en welke rol speelt onze leefomgeving hierbij? In samenwerking met Naturalis starten..


Lees verder 10 mei 2023   2 jaar oud
Gele korstmossen op eikenbomen zijn indicatief voor ammoniakvervuiling

Korstmossen reageren snel op veranderingen in de luchtkwaliteit. In Gelderland worden korstmossen op bomen dan ook al ruim dertig jaar gebruikt om de effecten van het ammoniakbeleid in kaart te brengen. Recent onderzoek toont aan..


Lees verder 10 mei 2023   2 jaar oud
Kalkraket

Voorbije maand zijn er drie nieuwe vindplekken aan het licht gekomen van de zeer zeldzame Kalkraket. In voorafgaande jaren gingen daar al een enige vondsten aan vooraf. De trend is duidelijk, de opkomst van deze bijzonderheid een..


Lees verder 9 mei 2023   2 jaar oud
Een dam in Roemenië.

In 2022 is een recordaantal van 325 dammen uit rivieren in 16 Europese landen verwijderd. Dat is een stijging van 36 procent vergeleken met 2021. Koploper is Spanje, gevolgd door Zweden en Frankrijk. Dit blijkt uit een nieuw..


Lees verder 8 mei 2023   2 jaar oud
Grote weerschijnvlinder

Dat Knepp Castle in West-Sussex een beroemd voorbeeld is geworden van natuurontwikkeling, komt mede door het aanstekelijke boek ‘Wilding’ van Isabella Tree. Met veel details en voorzien van gedegen achtergrondinformatie beschrijft..


Lees verder 7 mei 2023   2 jaar oud
Kasseien overgroeid met mos

Het zonnige weer herinnert ons eraan dat het lente is. Overal waar we kijken, zien we voorjaarsbloeiers, vogels die nestmateriaal verzamelen, de eerste citroenvlinders die de tuin bezoeken, en nog veel meer. Het voelt alsof die..


Lees verder 7 mei 2023   2 jaar oud

Archief