Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 95 van 373 - 3727 Resultaten

Wimmenummerduinen, ten noorden van Egmond aan Zee

Onderzoekers ontdekten in 2022 een onverwachte rijkdom aan kwalificerende- en Rode-Lijstsoorten in het Noord-Hollands Duinreservaat tussen Bergen en Egmond. Kwalificerende soorten zijn indicatoren voor een hoge kwaliteit..


Lees verder 13 maart 2023   2 jaar oud
Boom met verschillende korstmossen

Het zal je maar overkomen. Je staat langs de kant van de weg te turen naar de schors van een mooie boom. Op de schors groeit een kleurenpallet van gele, groene en grijze korstmossen. Je zou voor minder stoppen om dit schouwspel te..


Lees verder 12 maart 2023   2 jaar oud
Bultrug

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het nieuwe oceanenverdrag moet in 2030 minstens dertig procent van de zee beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’, zoals het verdrag officieel heet,..


Lees verder 10 maart 2023   2 jaar oud

Tijdens een wandeling door akkergebieden kom je ze zelden tegen: houtsnippen. Niet verwonderlijk, want de soort is vooral bekend als bosvogel. In de nacht verlaten houtsnippen echter de veiligheid van bos en ruigtes om in het open..


Lees verder 10 maart 2023   2 jaar oud

De laatste decennia neemt de fraaie Roodgerande houtzwam sterk toe, ondanks de lange zomerse droogteperiodes van de laatste jaren. In 1989 stond deze soort nog als bedreigd op de Rode Lijst, nu is het een algemeen voorkomende..


Lees verder 8 maart 2023   2 jaar oud

Mick Vos, ecoloog bij RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) startte twee jaar geleden zijn eigen vlogserie. In deze aflevering wordt hij vergezeld door Fabian Meijer van de Bosgroep Zuid Nederland en brengt hij..


Lees verder 8 maart 2023   2 jaar oud
Schijnklimopereprijs

‘Let op de Schijnklimopereprijs’ luidde het artikel in voorjaar 2016 dat werd gepubliceerd op Nature Today. Nu, zeven jaar later, maken we de balans op: hoe staat het ervoor met de uit Zuid-Europa afkomstige Schijnklimopereprijs..


Lees verder 8 maart 2023   2 jaar oud
Linievijver in Breda

Kleine waterdieren zoals kokerjuffers en muggen- en libellenlarven geven een indruk van de waterkwaliteit op die plek. Dankzij de webapp Waterdiertjes.nl kan iedereen hieraan bijdragen. Wat zegt de opbrengst van 2022 ons? Dat het..


Lees verder 8 maart 2023   2 jaar oud
Grasland

Tussen 2014 en 2021 hebben agrariërs rondom de stad Utrecht de biodiversiteit in het landelijk gebied fors verbeterd. Vooral de oeverplanten floreren goed. “Je ziet buiten zichtbaar meer bloeiende boerensloten“, aldus de..


Lees verder 7 maart 2023   2 jaar oud
Black mangroves.

Mangroven creëren nieuw land door langzaam sediment tussen hun wortels te stoppen, maar te veel sediment kan leiden tot afsterven. Onderzoekers van Wageningen University and Research analyseerden de mogelijke erosiesnelheden in..


Lees verder 6 maart 2023   2 jaar oud

Archief