Natuurberichten
Dossier: Biodiversiteit
Pagina 99 van 373 - 3727 Resultaten

De meeste soorten korstmossen zijn heel kieskeurig. Ze groeien op één specifieke groeiplaats, bijvoorbeeld uitsluitend op de grond of juist uitsluitend op boomschors. De duindaalder is hierop een uitzondering en kan zowel op de..

Ze zijn er al, die vrolijke boerenkrokussen. Op een grijze dag als een stijf streepje rechtop, maar als de zon schijnt een stralend sterretje waar de eerste bijen al volop van genieten. De boerenkrokus kan massaal tuinen en parken..

De Least Gecko is deze week voor het eerst in zestig jaar op Saba vastgelegd. Het dier werd geïdentificeerd door onderzoekers van de University of California, Davis en de California Academy of Sciences. De vondsten dienen als de..

Het Caribbean Netherlands Science Institute onderzoekt samen met het Queen Conch Lab van de Florida Atlantic University de gevolgen van een veranderende samenstelling van zeegrassoorten op lokale kroonslakpopulaties. Deze slak is..

Het ene moment te droog, dan te nat: op de zandgronden van de Achterhoek komen alle uitersten voorbij. Daarom werken provincie Gelderland en waterschap Rijn & IJssel op allerlei plekken aan een klimaatrobuuster watersysteem. In..

Plan Boom Utrecht heeft met steun van de provincie Utrecht 15.000 gratis boompjes uitgedeeld aan meer dan 40 boeren en andere grondeigenaren. Dankzij de actie kunnen inwoners hun woonomgeving groener maken. Het gaat om inheemse..
Tijdens een wandeling in de duinen troffen we een iepenstronk aan die volledig overdekt was met Viltig judasoor. Niet alleen de stronk zelf, maar ook een aantal elfenbankjes werden vrijwel verdrongen en bedekt. Een prachtig..
Vier fundamentele processen die de biodiversiteit vormgeven, verklaren waarom bepaalde ecosystemen op land en in zoet water gevoeliger zijn voor menselijke invloeden zoals klimaatverandering en vernietiging van leefomgevingen...

Weinigpoten zijn verwant aan duizendpoten en miljoenpoten. Het zijn hele kleine bodemdieren en het is daarom niet verwonderlijk dat er weinig over bekend is. Er zijn wereldwijd slechts enkele specialisten die deze dieren..

De kwabaal is tegenwoordig ernstig bedreigd in Nederland. Tot halverwege de 20e eeuw was de soort veel algemener. Toen kwam deze vis in veel dynamische rivieren, beken en poldergebieden voor. In tegenstelling tot veel andere..