Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 125 van 212 - 2112 Resultaten

Verzamelen van watermonsters

In ons land zijn prachtige vennen te vinden. Allemaal verschillend qua oorsprong, grootte, soortenrijkdom en samenstelling, maar stuk voor stuk van onschatbare waarde voor de biodiversiteit. Helaas gaat het met sommige vennen niet..


Lees verder 17 augustus 2021   3 jaar oud
heivlinder - primair

De heivlinder kent in Nederland twee verspreidingskernen: de drogere heidevelden op de zandgronden, en de droge delen van de duinen langs de hele kust. Al jaren weten we dat de heivlinder achteruitgaat. Vooral in het binnenland..


Lees verder 16 augustus 2021   3 jaar oud
Een berberaap in zijn kenmerkende leefgebied: cederbossen van het Atlasgebergte in Ifrane National Park.

Twintig jaar geleden zag ik voor het eerst een berberaap. Een jongvolwassen mannetje, Rizzly genaamd. Daarvoor had ik nog nooit van de soort gehoord. Ik wist überhaupt niet dat er, naast Homo sapiens, primaten leven in..


Lees verder 14 augustus 2021   3 jaar oud
Meervleermuis

In Nationaal Park Zuid-Kennemerland en het Noordhollands Duinreservaat bevinden zich vele bunkers en andere bouwwerken waarin vleermuizen overwinteren. Maar welke eigenschappen maken een verblijf succesvol en wat is de rol van het..


Lees verder 14 augustus 2021   3 jaar oud
Rob van Westrienen

Per 15 oktober verlaat directeur-bestuurder Rob van Westrienen stichting RAVON. Van Westrienen was vanaf 2005 directeur-bestuurder van RAVON en vanaf 2012 directeur van FLORON. Na zestien jaar reptielen, amfibieën en vissen èn..


Lees verder 12 augustus 2021   3 jaar oud
Amazone

Een nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Global Sustainability stelt voor het eerst vast dat meer dan 260.000 kilometer vrijstromende rivieren gevaar lopen door plannen voor nieuwe waterkrachtcentrales. Iconische..


Lees verder 11 augustus 2021   3 jaar oud

Nadat de provincie Limburg de gebiedsanalyses had gemaakt voor het Eiken-haagbeukenbos binnen Natura 2000-gebieden, bleek dat er nogal wat kleinere en grotere onderzoeksvragen op tafel lagen die ingevuld moesten worden, voordat..


Lees verder 10 augustus 2021   3 jaar oud
Mannetje moerasmaskerbij

De moerasmaskerbij is in de afgelopen eeuw op slechts drie locaties in Nederland waargenomen: in de jaren 1940 in Aalsmeer en Ankeveen en als laatste in de jaren 1990 in de Weerribben. Een uitgebreide zoektocht in opdracht van de..


Lees verder 10 augustus 2021   3 jaar oud
De groep uitvinders op een rij: Frans Lavrijssen, Jos Hulshof, Marc Moons en Ben Putman (eenmalig gebruik)

Het handmatig onderhoud van vennen, heidevelden en beekdalen zal niet meer hetzelfde zijn sinds de Natuurwerkgroep Waalre vond dat het werk handiger gedaan moest kunnen worden. “We ontwikkelen zelf wel een stronkentrekker,” vonden..


Lees verder 9 augustus 2021   3 jaar oud
Luchtfoto van een ander terrein van landgoed Twickel: het Asbroek en de Hagmolenbeek. Hier is – binnen een ander project – ook een heideverbinding gemaakt, op een terrein met bos, heide, beekdal, akker en weide. Foto ter illustratie bij dit verhaal.

Bossen, heide, akkers, weidevelden en beekdalen. Een groot kasteel, twee watermolens, een houtzagerij en zo’n honderdvijftig boerderijen. Op landgoed Twickel, vlakbij Delden in Twente, gaan natuur en cultuur hand in hand. Het..


Lees verder 9 augustus 2021   3 jaar oud

Archief