Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 139 van 212 - 2112 Resultaten

aanplant bos op grasland bremvlinder

De bremvlinder komt nog maar weinig voor in Europa. De vlinder is afhankelijk van extensief gebruikt grasland en dat verdwijnt door intensivering, maar ook doordat de plekken verlaten worden en verbossen. Nieuwe bedreiging vormt..


Lees verder 1 maart 2021   4 jaar oud
Bijplaatsing van otters in rivierengebied EENMALIG GEBRUIK

Wisent, wolf en wilde kat. Het zijn maar enkele diersoorten die de afgelopen jaren op de terugweg zijn in Nederland, nadat ze eerder uit ons land verdwenen. Sommige dieren kunnen prima op eigen kracht terugkeren, andere soorten..


Lees verder 28 februari 2021   4 jaar oud
Groene kikker

Ziekte en dood horen bij het leven. Alleen wanneer nieuwe, invasieve ziekteverwekkers inheemse populaties binnendringen, kunnen de gevolgen desastreus zijn. RAVON doet onderzoek naar verschillende ziektes die de inheemse fauna..


Lees verder 25 februari 2021   4 jaar oud
Zonnebaarzen

Een van de grootste knelpunten in het beheer van invasieve exoten is dat bestrijdingsmaatregelen van populaties exoten vaak maar een beperkte tijd effectief zijn. Dat komt doordat vrijwel alle invasieve exoten eigenschappen hebben..


Lees verder 23 februari 2021   4 jaar oud

Zonneparken worden vaak aangelegd op voormalige landbouwgrond. Dit kan leiden tot een verhoging van de natuurwaarden, omdat bemesting en het gebruik van bestrijdingsmiddelen niet nodig zijn. Uit onderzoek blijkt dat er in..


Lees verder 19 februari 2021   4 jaar oud

De zonnebaars is een vissoort die oorspronkelijk afkomstig is uit Noord-Amerika. In Nederland wordt de zonnebaars al meer dan een eeuw verhandeld als vijver- en aquariumvis. Door het loslaten en ontsnappen is de zonnebaars in het..


Lees verder 19 februari 2021   4 jaar oud

De tijd lijkt rijp om ecologisch bermbeheer over de hele provincie Gelderland uit te rollen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe maak je ecologisch bermbeheer tot een succes? Twee jaar lang deelden Gelderse gemeenten en..


Lees verder 19 februari 2021   4 jaar oud

In de nieuwe Bossenstrategie wordt vlaktekap, de kap van bomen op een aaneengesloten oppervlak, genoemd als één van de mogelijke ingrepen bij het beheer van bos. Maar er zijn ook nog vragen: kan vlaktekap samengaan met de ambities..


Lees verder 18 februari 2021   4 jaar oud
Turkse rivierkreeft - Pontastacus leptodactylus

Onderzoekers van Naturalis en de UvA brachten de eigenschappen van de verschillende soorten rivierkreeften die in Nederland voorkomen in kaart. Op grond van hun analyse verwachten ze dat de marmerkreeft een succesvolle invasieve..


Lees verder 17 februari 2021   4 jaar oud
Groentje

In weinig landen wordt de natuur zo intensief gemonitord als in Nederland. Duizenden waarnemers verzamelen ieder jaar informatie over het voorkomen van planten en dieren. Verschillende organisaties gebruiken deze waarnemingen om..


Lees verder 16 februari 2021   4 jaar oud

Archief