Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 33 van 211 - 2108 Resultaten

snor - primair

Watergangen, zoals sloten en vaarten, hebben soms prachtige plantengroei. Vooral de randen, waar het water overgaat in land, kunnen heel bloemrijk zijn. Deze zone noemen we de snor. De actie 'Waar is de snor?' loopt van 27 mei tot..


Lees verder 27 mei 2024   11 mnd oud

Tussen 2018 en april 2024 herstelde de provincie Utrecht samen met Staatsbosbeheer 34 kilometer natuur aan de Grebbeliniedijk. Dit deden ze voor behoud en ontwikkeling van de biodiversiteit. Door deze maatregel is het leefgebied..


Lees verder 27 mei 2024   11 mnd oud

Na een succesvolle eerste ronde van het Stimuleringsfonds van Groene Bondgenoten is de tweede ronde gestart. Het fonds is door Groene Bondgenoten in het leven geroepen om samenwerking tussen vrijwilligersgroepen te stimuleren en..


Lees verder 23 mei 2024   11 mnd oud
Rietorchis op de Drentse Aa

Vandaag, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, lanceert een consortium van natuurorganisaties het Nationaal Dashboard Biodiversiteit. Het online Dashboard geeft een overzicht van de staat van de Nederlandse natuur en..


Lees verder 22 mei 2024   11 mnd oud
Hoogveenbos in het Weerterbos met een vlakdekkende begroeiing van veenmossen en water boven maaiveld.

In het Weerterbos komt het zeldzame bostype Hoogveenbos voor. Deze bossen worden gekenmerkt door een hoge bedekking van veenmossen op natte, basenarme en zure standplaatsen. De kwaliteit van de hoogveenbossen staat onder druk door..


Lees verder 22 mei 2024   11 mnd oud
Kavelplaats Nederlandse Rondhoutveiling

Eind februari vond de 28e editie van de Nederlandse Rondhoutveiling plaats. Een veiling in het leven geroepen om mooie stammen van dit natuurproduct een duurzame bestemming te geven, en de aanbieder een goede prijs. Het hout gaat..


Lees verder 21 mei 2024   11 mnd oud

De grutto’s, veldleeuweriken, kieviten en tureluurs hebben hulp nodig. Het gaat niet goed met deze kenmerkende weidevogels – zo bleek ook uit recent onderzoek van Sovon via het Centraal Bureau van de Statistiek. Hun aantallen..


Lees verder 21 mei 2024   11 mnd oud
Moerashertshooi en waterlelie in het Witven (Oisterwijk)

Vermesting, verzuring, verdroging: vennen in Nederland zijn kwetsbaar. In de jaren negentig werden maatregelen genomen om ze te herstellen. Zeldzame waterplanten als oeverkruid keerden terug. Hoe succesvol blijkt nu, 35 jaar..


Lees verder 21 mei 2024   11 mnd oud
Gevonden uitwerpselen van de wolf worden onderzocht

Bij het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging komen regelmatig meldingen binnen van mensen die een wolf hebben gezien. De wolven worden vooral gezien op en rondom de Utrechtse Heuvelrug. Hoe houden we de wolvenpopulatie in de..


Lees verder 18 mei 2024   11 mnd oud

Eerste en Tweede Pinksterdag – 19 en 20 mei – staan op de Waddeneilanden in het teken van de vogels die op het strand broeden. Boswachters en handhavers van de verschillende terreinbeheerders en van gemeenten, Rijkswaterstaat,..


Lees verder 17 mei 2024   11 mnd oud

Archief