Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 99 van 211 - 2109 Resultaten

In de eerste vier maanden van 2022 nam de ontbossing in de Braziliaanse Amazone toe met bijna 70 procent. In april was er zelfs een toename van 75 procent (!), in die maand werd 1.102 vierkante kilometer regenwoud vernietigd. Dat..


Lees verder 13 mei 2022   3 jaar oud
De kans op vestiging van zaailingen op wadplaten wordt bepaald door de fluctuaties van de bodem waarop de plant wortelt.

De zomers worden gemiddeld heter, buien worden steviger en de zeespiegel komt steeds iets hoger. “Maar het zijn niet alleen die veranderende gemiddelden die bepalen of een organisme zich ergens kan vestigen of niet. Het gaat vaak..


Lees verder 13 mei 2022   3 jaar oud
Glasaal Team De Noord

In het kader van de World Fish Migration Day (WFMD) op 21 mei, waarbij wereldwijd aandacht wordt geschonken aan het belang van vrije migratieroutes voor vissen, kun je op donderdag 19 mei langs de hele kust plaatsen bezoeken waar..


Lees verder 11 mei 2022   3 jaar oud
hond aan de lijn

Bos- en natuurbeheerders, groene BOA’s en landgoedeigenaren worden vaak wanhopig van het hardnekkige gedrag van menig hondeneigenaar. Intimidatie, vernielde borden en ‘mijn hond doet dat niet’. Het is steeds drukker in de natuur..


Lees verder 10 mei 2022   3 jaar oud
Sterna sandvicensis. Grote stern

Hoe prachtig het enige natuurlijke UNESCO Werelderfgoed van Nederland – de Wadden – ook is, toch gaat niet goed met de wadvogels. Voor een groot deel is dat te wijten aan (onbedoelde) verstoring door mensen. Dat kan en moet..


Lees verder 10 mei 2022   3 jaar oud
duingebied Hollandse Duinen

De snelle verspreiding van invasieve exoten vormt een bedreiging voor een van ons meest unieke en kenmerkende landschap: de Nederlandse duinen. Zo ook in het natuurgebied Hollands Duin, waar de giftige klimplant zwarte engbloem..


Lees verder 7 mei 2022   3 jaar oud
Opvangzeehond Jet test nieuwe zender (eenmalig exclusief gebruik WUR)

Ecomare gaat in samenwerking met Wageningen Marine Research dit jaar bij tien opvangzeehonden een nieuw type zender testen. Hierdoor kunnen de bewegingen en het duikgedrag van de dieren na vrijlating in detail worden gevolgd...


Lees verder 7 mei 2022   3 jaar oud
kennisdag - primair

In het kader van Kleurkeur, een certificaat voor ecologisch bermbeheer van De Vlinderstichting en de Stichting Groenkeur, was er op 22 april een kennisdag waar innovaties centraal stonden. Door vernieuwende ideeën, apparaten en..


Lees verder 5 mei 2022   3 jaar oud

Sinds enige jaren werken we in Nederland aan het concept Basiskwaliteit voor de natuur. Jarenlang richtte het natuurbeleid zich op natuurgebieden en bijzondere soorten. Maar de kwaliteit van ons hele landschap is ver beneden peil..


Lees verder 4 mei 2022   3 jaar oud
Walviskadaver (slechts eenmaal exclusief gebruik WUR)

Bij het walviskadaver op Rottumerplaat, dat eind 2020 is aangespoeld, zijn 21 nieuwe keversoorten gevonden. De beestjes bleken onder meer gespecialiseerd in het verorberen van huid en botten. Het is één van de resultaten uit het..


Lees verder 3 mei 2022   3 jaar oud

Archief