Natuurberichten

Uitgever: PWN

Pagina 1 van 4 - 36 Resultaten

Het is een onvergetelijke ervaring om een wisent een zandbad te zien nemen of te zien zogen. In Nationaal Park Zuid-Kennemerland en het Noordhollands Duinreservaat kun je dit met een beetje geluk meemaken. Hier lopen immers..


Lees verder 5 februari 2024   3 mnd oud
Natte duinvallei

Overal in Nederland staat het water hoog. Ook in de duingebieden in Noord-Holland. Kan dat water niet beter worden weggepompt? En hoe lang blijft het water eigenlijk zo hoog staan? Op deze en andere vragen geven hydroloog Lucas..


Lees verder 29 december 2023   5 mnd oud
Damherten

Hoe herstelt een duinecosysteem zich als er geen damherten grazen? Dat onderzoeken PWN, de Universiteit van Amsterdam, Waternet, Stichting Bargerveen en de Vlinderstichting in de Amsterdamse Waterleidingduinen en in Nationaal Park..


Lees verder 24 november 2023   6 mnd oud
Glaskruidsnuituil - primair

Al sinds een jaar of tien inventariseert de KNNV-nachtvlinderwerkgroep Haarlem nachtvlinders in de Kennemerduinen. Met smeer en een nachtvlinderopstelling worden maandelijks bij Bezoekerscentrum De Kennemerduinen nachtvlinders en..


Lees verder 18 september 2023   8 mnd oud
De klaprozen in de duintuin van PWN staan in volle bloei

Met een slim aangelegde tuin help je de natuur. Om anderen te inspireren, heeft PWN aan de rand van Nationaal Park Zuid-Kennemerland een voorbeeldtuin aangelegd. Publiek is hier vanaf volgend voorjaar welkom, maar boswachter Joeri..


Lees verder 31 juli 2023   9 mnd oud
Te dicht langs in het wild levende dieren lopen, verhoogt de kans op ongewenst gedrag van de dieren

Wilde en vrij levende grote zoogdieren nemen op verschillende plaatsen in Nederland toe. Dit leidt tot zowel positieve als negatieve interacties tussen mens en dier. In de samenleving wordt er op verschillende manieren gekeken..


Lees verder 17 juni 2023   11 mnd oud
duinen

In heel Europa hebben natuurbeheerders te maken met de effecten van klimaatverandering. Waar de één worstelt met steeds langduriger perioden van droogte, kampt de ander met steeds vaker optredende stortbuien. Ook PWN ziet in haar..


Lees verder 5 april 2023   1 jaar oud
Wimmenummerduinen, ten noorden van Egmond aan Zee

Onderzoekers ontdekten in 2022 een onverwachte rijkdom aan kwalificerende- en Rode-Lijstsoorten in het Noord-Hollands Duinreservaat tussen Bergen en Egmond. Kwalificerende soorten zijn indicatoren voor een hoge kwaliteit..


Lees verder 13 maart 2023   1 jaar oud
Wisentkudde loopt door een duinmeer bij zonsondergang.

Een mijlpaal voor de wisent in de Nederlandse natuur: het grootste landzoogdier van Europa heeft hier nu vijftien jaar een thuis. In 2007 werden de eerste drie wisenten uit Polen uitgezet in het Kraansvlak binnen Nationaal Park..


Lees verder 30 december 2022   1 jaar oud
Moeraswespenorchis in bloei

De PWN Jaargids Natuurbeheer 2021 is uit. Onze jaargids biedt een overzicht van alle initiatieven, projecten en maatregelen die we als natuurbeheerder in 2021 hebben uitgevoerd om de duinen gezond te houden. ..


Lees verder 3 december 2022   1 jaar oud

Archief