Natuurberichten
Pagina 1005 van 1684 - 16839 Resultaten

Op 18 mei deden duikers op duikstek de Bergse diepsluis in de Oosterschelde een opmerkelijke waarneming. Tussen de gebruikelijke zwarte grondeltjes en dikkopjes troffen ze een vreemd visje aan. Het viel direct op door de..

In Wageningen is een grote kolonie aangetroffen van het mediterraan draaigatje, een soort die nog niet eerder in ons land was gezien. De mier is daar erg succesvol, heeft invloed op andere soorten en veroorzaakt overlast bij..

Het is eind mei en de laatste jaren is de piek van de meeste voorjaarsvlinders dan zo’n beetje voorbij. Dit jaar echter is het allemaal, door de koude aprilmaand, wat achter en een aantal blauwtjes worden nu erg veel gezien...

Bremrapen zijn rotzakken! Het zijn planten die parasiteren op andere planten. In de Gelderse Poort bloeien nu verschillende soorten bremrapen in gebieden die het hele jaar begraasd worden door runderen en paarden. Waar..

Altijd spannend: nachtelijke tochten om op zoek te gaan naar kwartelkoningen. Sinds de eeuwwisseling worden de 'crexen' ieder voorjaar geteld én beschermd. Zo’n 150 waarnemers gaan in juni ’s nachts het veld in, maar elke..

Rozen zijn rood, viooltjes zijn blauw, dat weet iedereen maar hoe komt dat nou? Plantenkwekers kennen inmiddels verschillende genen die een rol spelen bij bloemkleur, maar er bestond nog geen kwantitatief onderzoek naar de manier..

Georganiseerde burgers leveren een belangrijke bijdrage om het landelijk gebied en de stad te vergroenen. Weinig initiatieven zijn echter actief binnen het Natuurnetwerk Nederland. Dat is opvallend, want groene burgerinitiatieven..

Bruine en Grauwe Kiekendieven zijn recentelijk teruggekeerd uit hun Afrikaanse wintergebieden. De vogels met GPS-loggers dragen juweeltjes van tracks van hun reizen bij zich. Het is belangrijk dat deze vogels gevonden worden,..

Brandnetel is niet de meest geliefde plant. Hij kan vervelende jeukende bultjes veroorzaken, bovendien komt hij zeer algemeen voor, vooral op verstoorde plekken met veel voedsel in de bodem. Ook botanisten worden dus niet..
Eikenprocessierupsen in het zuiden en midden van Nederland beginnen brandharen te krijgen waardoor er bij contact risico op overlast is. Het zijn vooral de bomen die het eerst in het blad stonden waarop nu de rupsen met brandharen..