Natuurberichten

Pagina 1085 van 1700 - 16996 Resultaten

Binnenkort verschijnt een revisie van de galmuggen van de Benelux, met maar liefst 11 nieuwe soorten voor Nederland en 87 voor België. Galmuggen behoren tot de belangrijkste galvormers op bladeren van planten. De pas in 2008 in..


Lees verder 29 juni 2015   10 jaar oud

Er zijn mensen waarvoor dikkopjes de meest aantrekkelijke vlinders zijn. Ze hebben iets aandoenlijks, met hun, letterlijk, dikke kopjes en de speciale manier waarop ze hun vleugels houden. Voor sommige anderen zijn het uiterst..


Lees verder 29 juni 2015   10 jaar oud

In de Beuningse Uiterwaarden, langs de Waal, is het zeer zeldzame klein touwtjesmos ontdekt. Deze mossoort kan slechts gevonden worden op elf plaatsen in het rivierengebied en op twee plaatsen in Zuid-Limburg. Op geen van deze..


Lees verder 28 juni 2015   10 jaar oud
Das zekeren VOOR EENMALIG GEBRUIK

De Zweedse natuuronderzoeker Linnaeus deelde de das in 1758 nog in bij de beren. Dat was op basis van het uiterlijk en het gedrag geen rare gedachte. De wat waggelende gang, zijn liefde voor bessen en andere zoetigheid, de vorm..


Lees verder 26 juni 2015   10 jaar oud
Sturnus vulgaris. Spreeuw

De afgelopen twee winters waren zacht, dus gunstig voor standvogels die het hele jaar bij ons blijven. De Spreeuw laat na jaren van achteruitgang een lichte toename zien. Bij Blauwe Reiger, Waterhoen en Winterkoning zien we dat..


Lees verder 26 juni 2015   10 jaar oud
bruin zandoogje vierkant

Vlinders met meerdere generaties per jaar vliegen vaak in mei en dan weer in juli. In juni is er dan ook vaak een periode dat er maar erg weinig dagvlinders te zien zijn. Dit jaar duurde deze junidip vele weken...


Lees verder 25 juni 2015   10 jaar oud
Voor eenmalig gebruik, rode haarkwal

Het zijn gevreesde zeedieren, rode haarkwallen, hoewel ze prachtig zijn om te zien. In noordelijke wateren, bij Noorwegen, kunnen ze meer dan twee meter in doorsnee worden en hun stekende tentakels zijn dan soms zes meter lang. In..


Lees verder 25 juni 2015   10 jaar oud
Tekenbeet van vrouwtjesteek

Nederland is het eerste land ter wereld waar de ziektelast van de ziekte van Lyme is bepaald. De ziekte van Lyme leidt ieder jaar tot 1750 verloren gezonde levensjaren. Bijna 90 procent van de ziektelast wordt veroorzaakt door..


Lees verder 25 juni 2015   10 jaar oud

In het Wierdense Veld, een Natura2000 gebied tussen Nijverdal en Wierden, is de hoogveenglanslibel ontdekt. Deze libel is afhankelijk van goed ontwikkeld hoogveen en profiteert van de vernattingsmaatregelen die er de afgelopen..


Lees verder 24 juni 2015   10 jaar oud

Het voorjaar verliep dit jaar zonnig, koel en vooral droog. Enkele leden van de Nederlandse Mycologische Vereniging op zoek naar paddenstoelen zochten daarom de drassige oevers af van het Veenweidegebied Oostzanerveld. Deze..


Lees verder 24 juni 2015   10 jaar oud

Archief