Natuurberichten

Pagina 1133 van 1699 - 16984 Resultaten

Vier grauwe kiekendieven drinken bij een waterplas in Senegal, 2009

Twee in Europa broedende roofvogels, de grauwe kiekendief en de kleine torenvalk, overwinteren onder andere in Senegal, in een landschap dat bestaat uit savanne en akkergebieden. Ze eten daar voornamelijk sprinkhanen. Voor de..


Lees verder 7 november 2014   10 jaar oud
lieveheersbeestjes

Hoewel ze heel populair zijn bij het bredere publiek, heeft het Vlaamse lieveheersbeestjesbestand heeft de laatste jaren een flinke knauw gekregen. Uit recent onderzoek bleek dat een derde van de inheemse lieveheersbeestjes op dit..


Lees verder 7 november 2014   10 jaar oud

In groepen kolganzen worden tot dusverre weinig succesvolle families gezien. In tegenstelling tot de rotganzen uit Siberië, hebben de kolganzen van de toendra's in Noordwest-Rusland een duidelijk minder geslaagd broedseizoen..


Lees verder 7 november 2014   10 jaar oud

Kunnen kwallen kruipen? Dat vraag je je toch even af wanneer je naar de foto kijkt die Ecomaremedewerkster Sytske Dijksen maakte van een zeepaddenstoel met een spoor dat door het dier zelf lijkt te zijn gemaakt. Kwallen zwemmen..


Lees verder 6 november 2014   10 jaar oud
Rottumeroog en Zuiderduin 2014

Rijkswaterstaat heeft samen met Onderzoeksinstituut Deltares de ontwikkelingen sinds de jaren ‘80 van de onbewoonde eilanden Rottumerplaat, Rottumeroog, Zuiderduin, en de tussenliggende zeegaten, op een rij gezet. De belangrijkste..


Lees verder 6 november 2014   10 jaar oud

Schijngenadekruid is een recente aanwinst van de Nederlandse flora, en staat daarom op nog maar weinig websites en databases vermeld. Wellicht is de plant ook een aantal jaar onopgemerkt gebleven, want zo opvallend is zij niet...


Lees verder 6 november 2014   10 jaar oud

De afgelopen jaren is in het dal van de Renkumse beek hard gewerkt om een industrieterrein om te vormen tot natuur. Een zeldzame gebeurtenis, want in de regel gaat dat andersom. Met uitrijden van maaisel uit een ander beekdal is..


Lees verder 6 november 2014   10 jaar oud
Charadrius alexandrinus. Strandplevier

Vogels die in het waddengebied broeden, zitten flink in de problemen. Dat blijkt uit een nieuwe studie waarbij alle beschikbare gegevens van de afgelopen twintig jaar over elkaar zijn gelegd. Door een nieuwe onderzoeksmethode is..


Lees verder 5 november 2014   10 jaar oud
Inbrengen van dood hout in de Tongelreep in 2011

Langs de Tongelreep nabij Eindhoven is op 26 september 2014 een grotere populatie van de schietmot Halesus radiatus aangetroffen. De aanwezigheid van deze grote, mooie soort met opvallend getekende vleugels is mede te danken aan..


Lees verder 5 november 2014   10 jaar oud
Wout Willems

We isoleren onze huizen almaar beter en voor het milieu is dat fantastisch nieuws. Maar er is een keerzijde: de kieren en spleten waarin dwergvleermuizen doorgaans verblijven, verdwijnen in sneltempo. Op die manier dreigen de..


Lees verder 5 november 2014   10 jaar oud

Archief