Natuurberichten
Pagina 1316 van 1676 - 16753 Resultaten

Na een decennialange achteruitgang zijn beekjuffers aan een gestage opmars bezig, tenminste in de oostelijke helft van Vlaanderen. Dit vooral onder impuls van een verbeterde waterkwaliteit en een meer ecologisch gericht..

Dankzij doordacht waterbeheer en goede samenwerking zijn vorige week maar liefst 230 grote modderkruipers gered bij maaiwerkzaamheden in de omgeving van Haaksbergerveen. Mede hierdoor kan deze zeldzame en mysterieuze vissoort hier..

De koele maanden juni en juli hebben de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen ten opzichte van de voorgaande jaren met zeker tien dagen vertraagd. Er worden al wel eikenprocessievlinders aangetroffen in speciale feromoonvallen,..

Paddenstoelen worden niet alleen bedreigd door luchtvervuiling en kap van bomen. Wijzelf vormen ook vaak een bedreiging door ons gedrag en dat van onze huisdieren. Het volgende relaas over de mosheuvels op het landgoed..

De spanning stijgt. De hoofden zijn opgericht. Alle posten worden bemand en ook zonder baby's overheerst de blijde verwachting: de Ooievaars komen eraan. Traditioneel ondertussen, is de periode tussen midden augustus en midden..

De afgelopen dagen werden op veel plaatsen bonte vliegenvangers gezien. In het voorjaar is de bonte vliegenvanger door zijn leuke zang een opvallende verschijning in bossen en riante tuinen met nestkasten. Maar nu zijn bonte..

In het Zwarte Meer (OV) bevindt zich de grootste populatie grote karekieten van Nederland. Bart Anvelink onderzocht hier afgelopen zomer het nestsucces van deze zeldzame vogel en kwam tot een verrassende conclusie...
Het landkaartje had altijd twee generaties per jaar. Door de verandering van het klimaat nu vaak ook een derde. De zomergeneratie vliegt nu. Hij komt verspreid in het land voor, maar zit toch niet overal...

Overal ter wereld heerst bezorgdheid over de afname van amfibieën. Populaties krimpen en soorten sterven aan een hoge snelheid uit. De schimmelziekte chytridiomycose lijkt hierin een sleutelrol te spelen. Het wetenschappelijk..
Binnenkort staan de eerste bloemen van de klimop weer in bloei. De bloeiverwachting van De Natuurkalender voorspelt de gemiddelde eerst bloei op 13 september, maar de allereerste kunnen we al de komende week verwachten. Wie geeft..