Natuurberichten

Pagina 1336 van 1676 - 16753 Resultaten

Landkaartjes zijn bijzondere vlinders. In tegenstelling tot veel andere soorten zijn ze de vorige eeuw sterk vooruit gegaan. Ook in de manier van eitjes afzetten zijn landkaartjes uniek: ze maken prachtige kralenkettingen onderaan..


Lees verder 24 mei 2012   12 jaar oud
eikelmuisbrochure

De Eikelmuis is met haar zwarte Zorro-masker en lange pluimstaart een opvallende verschijning. Ondanks de verhoogde aandacht voor deze mooie slaapmuis, wordt ze jaar na jaar steeds minder vaak waargenomen. Net als bij zovele..


Lees verder 24 mei 2012   12 jaar oud
Kleine keverorchis Werkgroep Europese Orchideeën

Dat orchideeën een opvallende groep planten zijn staat buiten kijf. Dat er echter ook soorten zijn die minder uitbundig bloeien, is bij veel mensen niet bekend. Deze soorten vallen door hun kleur en geringe afmetingen gewoonweg..


Lees verder 24 mei 2012   12 jaar oud
Marmergrondel Den Oever mei 2012

Tijdens het ‘zaklampvissen’ in de Zuidhaven bij Den Oever is een prachtige marmergrondel aangetroffen. Een grote verrassing omdat deze soort hier, ver buiten de bekende verspreiding, nog niet werd verwacht...


Lees verder 23 mei 2012   12 jaar oud
Gelobd stippelschildmos

De plantenwerkgroep Schijnvallei vond bij de start van het nieuwe plantenseizoen, op 13 april, een nieuw korstmos voor Vlaanderen in het Natuurpuntgebied “de Lovenhoek”: Gelobd stippelschildmos. De werkgroep kijkt naast planten..


Lees verder 23 mei 2012   12 jaar oud

Morieljes zijn internationaal een geliefde eetbare paddenstoel. Toch zijn er grote verschillen in kwaliteit. Uit DNA-onderzoeken blijkt nu dat er veel meer soorten zijn die zonder DNA-onderzoek niet of moeilijk herkenbaar zijn...


Lees verder 23 mei 2012   12 jaar oud
schellingerzegge. kleine knotszegge

In Nederland komen veel zeggesoorten voor. Sommige algemeen, andere zijn een stuk zeldzamer. De kleine knotszegge behoort tot die laatste groep en komt vooral in Midden- en Oost-Europa voor. In Nederland is hij helemaal zeldzaam..


Lees verder 22 mei 2012   12 jaar oud
Grauwe Gors

De grauwe gors staat al een aantal jaar op punt van uitsterven in Nederland. De laatste jaren is het aantal exemplaren op een hand te tellen. Deze forse vinkachtige valt niet erg op door zijn mooie verenkleed, maar wel door zijn..


Lees verder 22 mei 2012   12 jaar oud
Nonnekapkluifzwam

Langs de zeer drukke N8 bij Wormerveer (NH), een plek waar niemand op het eerste gezicht bijzondere natuur zou verwachten, ontdekte paddenstoelenkenner Kik van Boxtel onlangs zeer zeldzame kluifzwammen. Een ervan, de Geaderde..


Lees verder 22 mei 2012   12 jaar oud

Oranjetipjes zijn onze lentebodes bij uitstek. Maar dit jaar moesten ze het in april doen met weinig lenteachtig weer. Veel vlinderaars maakten zich dan ook zorgen: wat gaat dit betekenen voor onze oranjetipjes?..


Lees verder 21 mei 2012   12 jaar oud

Archief