Natuurberichten

Uitgever: FLORON

FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.

Pagina 42 van 58 - 578 Resultaten

Akkerleeuwenbek

Naar planten kijken levert in het stedelijk gebied een streeplijst op met veel soorten. Kilometerhokken met meer dan 300 plantensoorten zijn eerder regel dan uitzondering. Veel algemene soorten, maar daartussen regelmatig een..


Lees verder 23 juli 2010   14 jaar oud
Bijenorchis
Foto: Wout van der Slikke

In januari stelden we de vraag of de strenge winter de opmars van Bijenorchis in ons land tot staan had gebracht. Tal van vondsten maakten de afgelopen weken duidelijk dat deze fraaie zuidelijke orchidee de koude goed heeft..


Lees verder 19 juli 2010   14 jaar oud
Koolzaad

De gele bloemen die vooral in de voorzomer de bermen geel kleuren, blijken in de meeste gevallen raapzaad te zijn. Koolzaad komt in het wild maar op zeer beperkte schaal voor in Nederland. Dat blijkt uit een recent verschenen..


Lees verder 15 juli 2010   14 jaar oud
Vlokkige toorts

Bij Ikea is het soms goed floreren. Deze grote woonwensenwinkels worden vaak op recent aangelegde bedrijfsterreinen opgericht, met nog braakliggende gronden eromheen. De stadse speurneus kan daar zijn lol op. Vooral warmteminnende..


Lees verder 12 juli 2010   14 jaar oud
Waterteunisbloem

Het zijn taaie rakkers die Zuid-Amerikanen. Offensief en standvastig. Maar als we in de tegenaanval gaan, of - beter nog - ze voorblijven, blijken ze toch best uit te schakelen. Om die missie te blijven volbrengen moeten we ze wel..


Lees verder 8 juli 2010   14 jaar oud
Aardkastanje

Hij staat vanaf half juni volop in bloei, maar wordt door weinigen gezien. Hoewel een zoektocht op Google anders doet vermoeden wordt hij niet meer gegeten. De aardkastanje is daarvoor te onopvallend en te zeldzaam in Nederland...


Lees verder 5 juli 2010   15 jaar oud
mosbloempje

Zomer. Camping Seedune op Schiermonnikoog. Huurtenten die het hele seizoen op een en dezelfde plaats staan. Als die in de herfst opgeruimd worden, blijven er kale ‘brandplekken’ achter. Die vormen het habitat van twee bijzondere..


Lees verder 1 juli 2010   15 jaar oud
Gewone eikvaren in Ulmus minor op de Recht Boomsloot te Amsterdam

Uit onderzoek in de Amsterdamse binnenstad blijkt dat verrassend veel Iepen begroeid zijn met Gewone eikvaren. Er lijkt sprake van een toename in de laatste jaren. Vooral Iepen aan de grachtenkant zijn bij Eikvarens in trek...


Lees verder 27 juni 2010   15 jaar oud

Elk jaar leidt het weer tot veel verontrusting en verbazing: de grijze spinseldekens van Stippelmotten. Ook in 2010 was het massaal raak, maar vanaf vandaag moet het weer goed komen: Sint-Jan brengt fris groen aan de kaalgevreten..


Lees verder 24 juni 2010   15 jaar oud

Boterbloemen. Wie kent ze niet? Ze staan al weken volop in bloei en behoren tot de weinige soorten die veel Nederlanders nog wel bij naam kennen. Dat er verschillende boterbloemen zijn is al bij minder mensen bekend. Laat staan..


Lees verder 21 juni 2010   15 jaar oud

Archief