Natuurberichten
Uitgever: Radboud Universiteit
Pagina 1 van 3 - 23 Resultaten

Het aantal soorten uitheemse mieren in Nederland neemt toe en sommige veroorzaken (veel) overlast. Hoe komen die mieren hier? En wat is ertegen te doen? ..

Door de mens veroorzaakte verhoogde stikstofdepositie verandert de bodemkwaliteit in van nature voedselarme ecosystemen. Onderzoekers van Nederlandse en Belgische universiteiten en onderzoeksinstituten laten nu zien dat veel..

De gemiddelde temperatuur in Nederland stijgt en we krijgen vaker te maken met hittegolven. Welke effecten heeft dit op onze gezondheid en welke rol speelt onze leefomgeving hierbij? In samenwerking met Naturalis starten..

Amfibieën, vissen en waterplanten worden soms ontdekt op plaatsen waar je ze op basis van hun verspreidingscapaciteit niet zou verwachten. Om inzicht te krijgen in hun ‘reisgedrag’ roepen RAVON en de Radboud Universiteit met name..

Wereldwijd zijn tienduizenden dieren met GPS-zenders uitgerust. Onderzoekers gebruiken de gegevens om diergedrag te bestuderen, of om soorten te beschermen. Ook vertellen de zenders veel over de verspreiding van soorten. Een..

In het bos op de Veluwe zijn de aantallen zweefvliegen en zweefvliegsoorten drastisch afgenomen in de afgelopen decennia. Vergeleken met veertig jaar geleden werden er in 2021 dagelijks gemiddeld 80 procent minder zweefvliegen..

De diversiteit aan watergebonden insecten, en daarmee de natuurkwaliteit van het oppervlaktewater van de onderzochte delen in Nederland, is de afgelopen drie decennia toegenomen. Het aantal insecten dat gebaat is bij een goede..

Ook dit jaar worden weer insecten waargenomen en geteld met de automatische DIOPSIS-camera’s. Meer dan honderd camera’s nemen gedurende twee maanden insecten waar. Het cameraproject DIOPSIS gaat haar derde jaar in. Hiermee wordt..
Al ruim vijftig jaar komt de Bataafse stroommossel niet meer voor in Nederland. Deze zeldzame riviermossel gebruikt vissen voor de verspreiding van larven. Alle seinen lijken nu op groen te staan voor een terugkeer. Dat zou goed..

Watercrassula is een vijverplant die zich snel over de Nederlandse natuur heeft verspreid. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? De plant is schadelijk voor de natuur; de minister van LNV onderneemt actie. ..