Natuurberichten

Dossier: Vogeltrek

In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.
Deel deze pagina

Pagina 43 van 44 - 432 Resultaten

Tadorna ferruginea Casarca Saxifraga Piet Munsterman

Op de Natte Hond, in het Eemmeer bij Blaricum (NH), zijn de afgelopen weken grote aantallen casarca’s waargenomen. Er werden hier in juli, net als vorig jaar ruim 600 casarca’s geteld. Nergens in West-Europa worden er zoveel..


Lees verder 22 juli 2011   11 jaar oud
Gierzwaluw

Het is alweer bijna eind juli en dat is te merken. De laatste dagen neemt, mede door het barslechte weer, de zangactiviteit van de meeste vogels drastisch af. Alleen de onvermoeibare turkse tortel en houtduif gaan nog voor een..


Lees verder 19 juli 2011   11 jaar oud
zwarte ruiter

Terwijl een aantal soorten vogels de voorjaarstrek nog niet heeft afgesloten, is de zwarte ruiter al begonnen met de wegtrek uit de broedgebieden in Noord-Europa. Op verscheidene plaatsen, zoals in het Lauwersmeer, zijn op dit..


Lees verder 18 juni 2011   11 jaar oud
Bosrietzanger (foto: Mark Zekhuis, Saxifraga)

De eerste signalen uit het veld van onze broedvogeltellers duiden erop dat het een goed jaar is voor de meeste zomervogels. Veel kleine zangvogelsoorten die in Afrika overwinteren zijn in mooie aantallen teruggekomen. Helaas is de..


Lees verder 9 juni 2011   11 jaar oud
Lanius collurio, Grauwe klauwier. Foto: Saxifraga-Piet Munsterman. http://www.freenatureimages.eu

Er is iets aan de hand met de grauwe klauwieren die in ons land broeden. Waar blijven ze? Normaal gesproken zijn de Nederlandse broedgebieden al vanaf half mei goed bezet, en nu zijn er nog maar een paar exemplaren gezien. Ook in..


Lees verder 24 mei 2011   11 jaar oud
kwartel

Het lijkt er op dat het een goed kwarteljaar gaat worden. Op een groot aantal plekken worden momenteel kwartels gehoord. Ook ’s nachts. Hoort u een overduidelijk ‘kwik-me-dit’, ‘kwik-me-dit’ terwijl u de slaap niet kunt vatten,..


Lees verder 17 mei 2011   11 jaar oud

Rond half april keert de zomertortel (vroeger tortelduif genaamd) naar de lage landen terug om hier te broeden. Maar voor hoe lang nog? De zomertortel heeft het zwaar, heel zwaar zo blijkt uit de gegevens van het recent..


Lees verder 19 april 2011   11 jaar oud
Fitis. Foto IVN Vecht en Plassengebied (http://www.ivnvechtplassen.org/fotoboek/)

Het is alweer eind maart en dat betekent dat in rap tempo de voorjaarsgasten binnendruppelen terwijl de wintergasten weer naar het noorden aan het vertrekken zijn. Een wisseling van de wacht dus eigenlijk...


Lees verder 26 maart 2011   11 jaar oud
Boerenzwaluwen op rijtje

De aller-allereerste boerenzwaluw van het jaar is alweer gemeld in Den Haag (op 9 maart) en daarmee is het Jaar van de Boerenzwaluw live ingeluid. Deze allereerste maken natuurlijk nog geen zomer, maar ze zijn hard onderweg vanuit..


Lees verder 12 maart 2011   11 jaar oud
Kleine rietgans nb breed formaat

Qua vogels zitten we nu in zo’n net-niet periode. Het voorjaar is nog niet echt begonnen en de wintergasten beginnen zich langzaam klaar te stomen voor de reis terug naar het noorden. Dat geldt zeker voor de winterganzen. Zij eten..


Lees verder 1 maart 2011   11 jaar oud

Archief