Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.
Deel deze pagina

Pagina 49 van 57 - 565 Resultaten

Bezemkruiskruid

Wie Bezemkruiskruid nog niet mocht kennen hoeft nu maar op stap te gaan. De kans hem vanuit auto of trein, langs spoor of snelweg aan te treffen is groot. Een wat eenzame bloeier zo aan het eind van het seizoen. Eenzaam, maar niet..


Lees verder 11 oktober 2010   11 jaar oud
Kesslers grondel

Exotische grondels blijken wel eens andere exotische grondels te eten. In het nevengeulstelsel langs de Waal bij Gameren ontdekten visonderzoekers onlangs twee keer een Kesslers grondel met een Pontische stroomgrondel in zijn bek...


Lees verder 10 oktober 2010   11 jaar oud
Amerikaanse brulkikker

Voor het eerst sinds twintig jaar zijn er weer voortplantende Amerikaanse brulkikkers in Nederland aangetroffen. Na het importverbod eind tachtiger jaren leek de soort verdwenen uit Nederland. In twee vijvers in de omgeving van..


Lees verder 5 oktober 2010   11 jaar oud
Geaderde leemhoed

Snipper, blad en composthopen vormen vaak een ware verzameling van exotische paddenstoelen. De Geaderde leemhoed werd voor het eerst voor de wetenschap beschreven na een vondst op een Nederlandse snipperhoop. Hij is nu, zeven jaar..


Lees verder 28 september 2010   11 jaar oud
lagarosiphon major

Verspreidbladige waterpest, een exotische waterplant, is opnieuw in Drenthe aangetroffen. Het lijkt er daarmee op dat ook deze exoot zich in ons land weet te handhaven...


Lees verder 23 september 2010   12 jaar oud
Rode Amerikaanse rivierkreeft

Rode Amerikaanse rivierkreeften zorgden de afgelopen dagen voor heel wat onrust. Op verschillende plaatsen in Nederland liepen de dieren over straat, tot grote verbazing, interesse of afgrijzen van menig voorbijganger. Behalve..


Lees verder 21 september 2010   12 jaar oud

Afgelopen week werden op verschillende plekken in Nederland twee zeldzame soorten stinkzwammen gevonden. In Avifauna stuitte men op de zeer zeldzame Traliestinkzwam en op verschillende plekken elders in het land, onder andere bij..


Lees verder 15 september 2010   12 jaar oud
roze pelikaan in Disney's Animal Kingdom

Al dagen is het rumoerig in ons land. Er hangt een roze pelikaan rond en misschien wel meer dan één. In de Blauwe Kamer (provincie Utrecht) werd vorige week een roze pelikaan ontdekt. Deze was ongeringd, dus veel vogelaars dachten..


Lees verder 14 september 2010   12 jaar oud

In het kader van 'signalering exoten' zoekt de Zoogdiervereniging naar waarnemingen van exotische herten. Zag u onlangs dus een sikahert, muntjak of Chinees waterhert, geef het dan door...


Lees verder 13 september 2010   12 jaar oud
Bijeneter, Merops apiaster. Foto: William Kreijkes, GFD-licentie

De wereld veranderde op 11 september 2001. Als ik daar nog aan terugdenk lopen de rillingen weer over mijn rug. Die beelden zal ik nooit meer vergeten. Over 30 jaar weet ik nog waar ik was en wat ik deed op de bewuste dag. Is er..


Lees verder 11 september 2010   12 jaar oud

Archief