Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 56 van 58 - 578 Resultaten

snoekbaars

Door toegenomen handel in vissen en (on)bewuste uitzettingen, via ballastwater van schepen of het verbinden van rivierensystemen middels kanalen - als gevolg van verschillende factoren kunnen er talloze nieuwe vissoorten in..


Lees verder 28 mei 2009   13 jaar oud
pallas eekhoorn

Vandaag, 22 mei, is het Wereldbiodiversiteitsdag. Over de hele wereld staan planten, dieren en leefgebieden volop in de belangstelling. In Nederland worden op deze dag een aantal opvallende nieuwelingen in de Nederlandse natuur..


Lees verder 22 mei 2009   13 jaar oud
Cabomba

De cambomba of waterwaaier is een waterplant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. De plant wordt veel als aquariumplant gebruikt en sinds 1986 is hij voor het eerst in het Nederlandse oppervlaktewater aangetroffen. In..


Lees verder 1 mei 2009   13 jaar oud
Marmergrondel

Waterschap Veluwe heeft een nieuwe vissoort in zijn werkgebied: de marmergrondel. De komende jaren zijn nog meer van dit soort grondels te verwachten. Enkele exemplaren van de marmergrondel zijn gevangen door de viswerkgroep van..


Lees verder 26 april 2009   13 jaar oud
Marmergrondel

Door de toegenomen handel in vissen, (on)bewuste uitzettingen, via ballastwater van schepen of het verbinden van rivierensystemen middels kanalen; van alle kanten komen er nieuwe vissoorten in Nederland terecht. Eén van deze..


Lees verder 27 maart 2009   13 jaar oud
Amerikaanse brulkikker

De Amerikaanse brulkikker is een invasieve exoot die, eenmaal binnen de landsgrenzen, lastig te verwijderen is. Het is dan ook van groot belang goed de vinger aan de pols te houden en alert te zijn op de aanwezigheid van deze..


Lees verder 25 maart 2009   13 jaar oud
kaft lutra wasbeerhond

Wasbeerhonden worden sinds 1990 regelmatig in Nederland waargenomen. Onder andere vanwege de mogelijke verspreiding van ziekten, is het actief in de gaten houden van de ontwikkeling van deze uitheemse soort van belang...


Lees verder 15 maart 2009   13 jaar oud
Blauwband

Door de toegenomen handel in vissen, (on)bewuste uitzettingen, via ballastwater van schepen of het verbinden van rivierensystemen middels kanalen; van alle kanten komen er nieuwe vissoorten in Nederland terecht. Eén van deze..


Lees verder 12 maart 2009   13 jaar oud
penseelkrab

De exotische Penseelkrab, sinds 2000 in onze kustwateren, is de strenge winter goed doorgekomen en opvallend actief gebleven. Dit heeft mogelijk gevolgen voor de concurrentie positie ten opzichte van autochtone zeedieren en de..


Lees verder 28 februari 2009   13 jaar oud
Toename Grote waternavel in de tijd

Grote waternavel komt uit Noord-Amerika en is als vijverplant geïntroduceerd in Nederland. Na eerste voorzichtige ontsnappingen in 1995 heeft deze concurrentiekrachtige plant zich in het buitenwater gevestigd. De ondoordringbare..


Lees verder 19 februari 2009   13 jaar oud

Archief