Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 56 van 67 - 664 Resultaten

Amerikaanse ooglapmot (eenmalig gebruik)

In Wezep (Gld) is het eerste Amerikaanse insect in Europa gevonden dat Amerikaanse eik eet. Het is een kleine mot, afkomstig uit oostelijk Noord-Amerika. Tot nu toe was Amerikaanse eik een plant met weinig insecten. Nu lijkt het..


Lees verder 14 juli 2011   12 jaar oud
Santanero (Katteoogslang)

De Baker’s kattenoogslang is een welkome plaagbestrijder op Aruba. Naast kakkerlakken en muizen blijkt de slang ook de invasieve kikker Sapo te vangen en op te eten. Deze kikker heeft een negatief effect op de plaatselijke fauna...


Lees verder 10 juni 2011   12 jaar oud
Japanse duizendknoop bloem K.U. Leuven Campus Kortrijk,
http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

De Japanse duizendknoop is een typische invasieve exoot. De plant is inmiddels een vertrouwd straatbeeld in veel delen van Nederland en heeft de vervelende eigenschap sterk te woekeren. Daarbij laat de plant zich niet tegenhouden..


Lees verder 4 juni 2011   12 jaar oud
snuitkever Otiorhynchus armadillo

Door de warmte en droogte dit voorjaar zijn er nu veel insecten. Bovendien zijn veel insecten al verder ontwikkeld dan in voorgaande jaren rond deze tijd, en is de spreiding in het verschijnen ook groter dan anders. Sommige..


Lees verder 14 mei 2011   12 jaar oud
Jeneverbes-Perenroest

Door de grote droogte van de afgelopen weken is de Jeneverbes-Perenroest nog niet gesignaleerd. Nu het deze week wat vochtiger is, zal de kans op een waarneming van deze roest op jeneverbesstruiken in tuinen en parken groter..


Lees verder 11 mei 2011   12 jaar oud
Vruchtlichamen en thallus van Arthonia orchidacida

Bij een kweker in de provincie Utrecht is begin vorig jaar een nieuwe korstmossoort ontdekt die op bladeren van orchideeën groeit. In het wetenschappelijke tijdschrift Lichenologist beschreef onderzoeker André Aptroot deze..


Lees verder 10 mei 2011   12 jaar oud
De stofluis Philotarsus parviceps.
Foto voor thumbnail

Met zo’n kleine 20.000 bekende soorten zijn de insecten de soortenrijkste groep in Nederland. Over enkele groepen is veel bekend, zoals dagvlinders, libellen, loopkevers en sprinkhanen. Veel andere groepen moeten het doen met..


Lees verder 30 april 2011   12 jaar oud
containerplanten uit Zuid-Europa

Mediterrane planten zijn bij ons in trek als tuin-, kas- of kamerplant. Olijven en Palmen bijvoorbeeld gaan hier vlot over de toonbank. Is er vraag, dan is er handel en dus worden de planten met containers vol aangevoerd. Daarmee..


Lees verder 7 maart 2011   13 jaar oud
Witkopvingermos; Henk Timmerman BLWG
KNNV afd. Lelystad werkgroep korstmossen

De laatste jaren worden op laanbomen steeds vaker korstmossen gevonden die meegelift zijn vanuit boomkwekerijen in zuidelijk Europa. Het gaat bijna altijd om heel jonge bomen die on-Nederlands rijk met korstmossen begroeid zijn...


Lees verder 3 maart 2011   13 jaar oud
Zilvervisje Lepisma saccharina  Sebastian Stabinger GNU licentie

Ze zijn net zo nauw aan de mens verbonden als onze honden en katten. Alleen niet zo welkom als huisdier: zilvervisjes. Ze zijn meestal te zien op wat vochtige warme plekken in huis, zoals rond het toilet of onder plantenpotten...


Lees verder 25 februari 2011   13 jaar oud

Archief