Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 56 van 65 - 646 Resultaten

Larve gelekoortsmug

Begin augustus werden we opgeschrikt door de melding dat drie exotische muggensoorten hun intrede in Nederland hadden gedaan. Hiervoor was veel aandacht, mede omdat deze muggen ziektes zouden kunnen overdragen. Maar wat is er..


Lees verder 10 december 2010   12 jaar oud
noordse woelmuis

Dit voorjaar ontstond er veel ophef over de mogelijke komst van de veldmuis naar Texel. Deze soort zou namelijk een bedreiging kunnen zijn voor de zeldzame noordse woelmuis. Ondertussen is nader onderzoek gedaan op het eiland,..


Lees verder 9 december 2010   12 jaar oud
Waterwaaier
Foto: Wim Weijs

Een recente vondst van Waterwaaier bij het Brabantse Fijnaart blijkt bij nader inzien een dubbelganger te betreffen. Dat is nog niet zulk slecht nieuws, want Waterwaaier is een exotische waterplant die hier van nature niet..


Lees verder 6 december 2010   12 jaar oud
jonge westelijke smaragdhagedis (Lacerta bilineata)

Na het afsnijden van een broccolistronk kreeg mevrouw Titzing uit Arnhem een verontrustende ervaring. Tot haar grote schrik kwam er uit de holte in de broccolistronk een levende hagedis gekropen. De broccoli was afkomstig uit..


Lees verder 1 december 2010   13 jaar oud
klapekster, Wikipedia Commons

Uit de jaarlijkse vogelbalans, waarin de actuele stand van de vogels staat beschreven, blijkt dat bijzondere en gespecialiseerde soorten op veel plekken verdwijnen. Wat zeldzaam is wordt zeldzamer, wat algemeen is algemener...


Lees verder 30 november 2010   13 jaar oud
Springkikker

2010 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Biodiversiteit. Ongeveer 40 procent van alle planten en dieren die nu op aarde leven zijn met uitsterven bedreigd. Ook in Nederland zijn de afgelopen..


Lees verder 28 november 2010   13 jaar oud
Zwartbekgrondel

Tijdens een bemonstering op de Maas in de buurt van Kerkdriel werden verschillende exemplaren van de Zwartbekgrondel en de Pontische stroomgrondel aangetroffen. Dit is de eerste keer dat deze vissoorten in de Maas zijn gevonden...


Lees verder 21 november 2010   13 jaar oud
wasbeerhond

Voor de derde maal in een jaar tijd is een wasbeerhond aangetroffen in Friesland. Wasbeerhonden zijn in de jaren dertig in Oost-Europa ontsnapt uit pelsdierboerderijen en neemt de laatste jaren sterk toe in Duitsland. Verovert..


Lees verder 13 november 2010   13 jaar oud

In een natuurbericht van afgelopen woensdag werd ingegaan op een tijgerblauwtje dat was gevonden in een keuken in Breda. Er werd toen gespeculeerd of het een zwerver was of dat de vlinder was meegekomen met voedingswaren...


Lees verder 25 oktober 2010   13 jaar oud

In Breda is een tijgerblauwtje gezien. Dit is een vlindertje uit het zuiden van Europa, dat af en toe flink trekt en dan ook wel eens in ons land terecht komt. Betreft dit exemplaar zo’n zwerver of is hij op een andere manier hier..


Lees verder 20 oktober 2010   13 jaar oud

Archief