Natuurberichten

Dossier: Bermen

De lengte van alle wegen in Nederland bedraagt ruim 140 duizend kilometer. Dat betekent dat ín Nederland ruim 250 duizend kilometer aan bermen voorkomt. In die bermen komen veel planten- en diersoorten voor. Goed bermbeheer is dus belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland. Hieronder alle natuurberichten die over bermen gaan.

Pagina 1 van 22 - 217 Resultaten

Mei en juni zijn de maanden van de waarheid voor de patrijs. Ze moeten absoluut met rust gelaten worden nu ze aan het broeden zijn. Maar dat doen ze vaak in bermen en slootkanten, die juist in deze periode gemaaid worden. Help de..


Lees verder 30 mei 2024   14 uur oud

Afgelopen week leken de paddenstoelen wel verdwenen te zijn. Dat is natuurlijk niet zo, maar na uren zoeken begint een rechtgeaarde paddenstoelenkenner wel zijn wenkbrauwen te fronsen. Het leek erop dat zelfs de kleinste..


Lees verder 28 mei 2024   2 dgn oud
Slangenkruid

Zomervakantie aan zee. Het eerste wat we deden is kijken of het slangenkruid er nog stond. We werden nooit teleurgesteld: direct naast het hotel stonden toefjes harige, stoffige planten met onwerkelijk blauwe bloemen...


Lees verder 26 mei 2024   4 dgn oud
Operatie Kruipertje bij Cocker spaniel (eenmalig gebruik)

Op voedselrijke en niet goed beheerde bermen en graslanden kunnen Kruipertje en IJle dravik nadrukkelijk aanwezig zijn. De aartjes van deze grassen kunnen makkelijk in de neus, keel, oren, ogen en tussen tenen van honden..


Lees verder 2 mei 2024   4 wkn oud
Teunisbloem in berm - primair

De eerste bloemen beginnen te bloeien in bermen en er komst steeds meer kleur in, totdat straks de maaimachines langskomen en alles weer kaal maken. Veel mensen worden daar verdrietig en boos van. Toch is maaien nodig en gelukkig..


Lees verder 15 april 2024   1 maand oud

Deze week vonden we onze eerste Voorjaarspronkridder. We dachten daarmee een primeur te hebben, maar de soort bleek al 24 keer bij Waarneming.nl gemeld en ondertussen zullen er wel meer zijn doorgegeven. Toch waren de vondsten van..


Lees verder 28 maart 2024   2 mnd oud
Bosanemoon

Veertig genomineerden telde de verkiezing van onze nationale bloem. De bosanemoon was geen winnaar, maar evengoed heeft de bloem een warm plekje in het hart van menig plantenliefhebber. Ooit lag ik in mijn jonge jaren op een mooie..


Lees verder 9 maart 2024   2 mnd oud

Vorig weekend waagden we het erop om tussen de buien door te kijken of er iets bijzonders te vinden was in het park in de buurt. De weken ervoor had het vrijwel onophoudelijk geregend waardoor de paden erg zompig waren. We..


Lees verder 1 maart 2024   2 mnd oud
De Kleurrijk camera - primair

De Vlinderstichting en Wim van Breda werken samen aan de ontwikkeling van een camerasysteem dat automatisch bloemrijkdom in kaart brengt. Deze module 'Kleurrijk' van de MowHawk kan ingezet worden in de openbare ruimte,..


Lees verder 26 februari 2024   3 mnd oud

Juist door het huidige vochtige weertype en de hoge temperaturen is er van alles te vinden in uw eigen vertrouwde omgeving. Afgelopen zondag werden er een aantal interessante paddenstoelen aangetroffen op een recreatieterrein in..


Lees verder 17 februari 2024   3 mnd oud

Archief