Natuurberichten

Dossier: Bermen

De lengte van alle wegen in Nederland bedraagt ruim 140 duizend kilometer. Dat betekent dat ín Nederland ruim 250 duizend kilometer aan bermen voorkomt. In die bermen komen veel planten- en diersoorten voor. Goed bermbeheer is dus belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland. Hieronder alle natuurberichten die over bermen gaan.

Pagina 1 van 25 - 243 Resultaten

Pinksterbloem langs de sloot in Meppel, binnenkort een zeldzaam gezicht?

De biodiversiteit op het platteland is de afgelopen decennia dramatisch teruggelopen. Landschapselementen als sloten, bermen en dijken vormen samen een ‘mini-areaal’, waarbinnen we met zijn allen ons best doen om de biodiversiteit..


Lees verder 4 juli 2025   2 dgn oud
Patrijs

Ondanks vele jaren van bescherming zitten er in de omgeving van het Limburgse Ospel nog maar 24 paar patrijzen. Die blijken een sterke voorkeur te hebben voor broeden in akkerranden, wegbermen en slootkanten. “Die zouden we..


Lees verder 28 mei 2025   1 maand oud
Argusvlinder

De argusvlinder gaat al jarenlang sterk achteruit. Er is momenteel nog maar twee procent van de populatie over ten opzichte van dertig jaar geleden. Om een goed beeld te krijgen van de actuele verspreiding van de argusvlinder is..


Lees verder 19 mei 2025   1 maand oud
Roodbont heide-uiltje op Jakobskruiskruid

De zaden van Jakobskruiskruid hebben de reputatie mijlenver weg te waaien en vervolgens akkers, weiden en bermen te overwoekeren. In hoeverre doet het pluis zijn reputatie eer aan? We zetten de feiten voor je op een rij...


Lees verder 13 mei 2025   1 maand oud
Bilzekruid in de Leidse Hortus

Tip van tuincollega Jeff: een instagrambericht over de vondst van een hol geiten- of schapenbot gevuld met bilzekruidzaden. Het uitgeholde bot is zo'n tweeduizend jaar oud en is tevoorschijn gekomen in Houten, bij een opgraving..


Lees verder 4 mei 2025   2 mnd oud

Nieuw wetenschappelijk onderzoek van Wageningen University & Research laat zien dat klimaatverandering een negatieve impact heeft op de functionaliteit van bermen als het gaat om bermbranden en biodiversiteit. Op 22 april..


Lees verder 30 april 2025   2 mnd oud
Kleurkeurberm - primair

Ecologisch bermbeheer begint steeds meer de norm te worden, met het certificaat Kleurkeur aan de basis. Nieuw onderzoek wijst uit dat bermbeheer volgens Kleurkeur de biodiversiteit significant verbetert. In bermen die beheerd..


Lees verder 13 maart 2025   3 mnd oud

De A8 is een snelweg waar je kans maakt op diverse zeldzame paddenstoelen, zoals de Geaderde kluifzwam. Het totale oppervlak van bermen, snelwegen en verkeerspleinen in ons kleine landje is groot. Toch wordt er nauwelijks..


Lees verder 12 maart 2025   3 mnd oud
geklepelde oever - primair

Van de drie bekende maaimethoden brengt het gebruik van de klepelmaaier de meeste schade toe aan biodiversiteit. Dat blijkt uit een nieuwe literatuurstudie die De Vlinderstichting uitvoerde voor de Unie van Waterschappen. In de..


Lees verder 24 februari 2025   4 mnd oud
Een natuurinclusieve berm in Overijssel

Op donderdag 30 januari zat de amfitheaterzaal in werkcafé Kleurrijk in Nijverdal vol met zo’n 25 gemeenteambtenaren. Het onderwerp: bermen als landschaps- en biodiversiteitsversterker. Sommige deelnemers zitten op de maaimachine,..


Lees verder 18 februari 2025   4 mnd oud

Archief