Natuurberichten

Dossier: Vorst

Vorst kan grote invloed hebben op de overleving van planten en dieren, zowel positief als negatief. Hieronder de natuurberichten op Nature Today waarin de invloed van vorst aan bod komt.

Pagina 7 van 8 - 75 Resultaten

Gele kornoelje, bloem, K.U. Leuven Campus Kortrijk, www.kuleuven-kortrijk.be

Nu de temperaturen weer ruim boven het vriespunt uitkomen, komt de natuur gelijk weer een beetje tot leven. De eerste sneeuwklokjes zijn alweer gemeld bij De Natuurkalender en het is niet lang meer wachten op de eerste bloemen van..


Lees verder 16 januari 2011   13 jaar oud

Afgelopen weekend, net na de eerste vorstperiode, zijn de eerste amfibieën wakker geworden en aan de wandel gegaan. Op 7 januari werd in Gelderland een gewone pad op de weg gevonden en in Drenthe was er een overzetlocatie waar..


Lees verder 12 januari 2011   13 jaar oud
Grijze vorkplaat

Net voor het invallen van de vorst werd op de Sallandse Heuvelrug een ernstig bedreigde paddenstoel gevonden. De Grijze vorkplaat leeft als parasiet van het algemeen voorkomende Gewoon haarmos. Specifieke eisen aan de bodem..


Lees verder 8 december 2010   13 jaar oud
bezemkruiskruid langs spoorlijn

De afgelopen weken is het hard gegaan met de herfst. Het regende blaadjes en de meeste bomen zijn inmiddels vrijwel kaal. De herfstkleuren zijn nu ook niet meer zo uitbundig, maar op beperkte schaal nog wel aanwezig evenals een..


Lees verder 25 november 2010   13 jaar oud
Eikenprocessierups uit ei gesneden dmv

Eikenprocessierupsen zijn niet gedeerd door de langdurige koude van deze winter. Bij het opensnijden van eipakketjes blijken de rupsjes springlevend naar buiten te komen. Het is nog te vroeg om nu al iets te zeggen over de..


Lees verder 19 februari 2010   14 jaar oud
Roerdomp

Nu het een serieuze winter lijkt te gaan worden met de komende dagen nog flinke vorst, is het zomaar mogelijk om ongewone gasten - zoals roerdompen of houtsnippen - tegen het lijf te lopen. ..


Lees verder 5 januari 2010   14 jaar oud

Wasplaten behoren tot de orchideeën onder de paddenstoelen en zijn juist nu, in het late najaar, op schrale weilanden en oude zeedijken te vinden. Door het zachte weer van deze november zijn er extra veel en kunnen we extra lang..


Lees verder 20 november 2009   14 jaar oud
Knoflook GNU-licentie voor vrije documentatie

Het is nu tijd om alle gewassen die niet tegen vorst kunnen uit de moestuin te halen. November is namelijk de maand waarin we de eerste serieuze nachtvorst kunnen verwachten. Alleen winterharde groenten als boerenkool, prei en..


Lees verder 13 november 2009   14 jaar oud
Sleedoorn in vrucht
Foto: Wout van der Slikke

Sleedoorn trekt minstens tweemaal per jaar onze aandacht. In het vroege voorjaar dankzij de massaliteit van de fraaie witte bloempjes die als witte oases de bosranden sieren en nu in het najaar door de dikke diepblauwe vruchten. ..


Lees verder 26 oktober 2009   14 jaar oud
Gewone tarwe, GNU-licentie

Ondanks de grote vorstperiode staat het wintergraan er mooi bij in Nederland. Het gevaar is echter nog niet geweken: de vorst is nog amper uit de grond en de kans op een nieuwe vorstperiode is nog aanwezig. In buurlanden is wel..


Lees verder 14 februari 2009   15 jaar oud

Archief