Natuurberichten

Dossier: Eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen kunnen overlast veroorzaken door de honderdduizenden microscopisch kleine brandharen die elke rups op zijn rug draagt. De processierups heeft zich in de afgelopen 30 jaar vanuit het zuiden naar het noorden verplaatst. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups heeft de afgelopen jaren vele tientallen natuurberichten op Nature Today gepubliceerd over uiteenlopende onderwerpen waaronder de invloed van weersomstandigheden op de ontwikkeling van de rupsen en de eikenprocessievlinder, de karakteristieke nesten die ze vormen maar ook over de uiteenlopende natuurlijke vijanden van de processierups.

Pagina 16 van 18 - 171 Resultaten

Stippelmotten / spinselmotten in nest

Momenteel denken veel mensen dat ze de spinsels van de eikenprocessierups zien. De spinsels die rond deze tijd aangetroffen worden zijn echter van de spinselmotten. Die van de eikenprocessierups worden pas later in het jaar..


Lees verder 21 mei 2010   13 jaar oud
Groene gaasvlieg. Verkregen van Wikipedia

De eikenprocessierups is de afgelopen jaren in Nederland flink noordwaarts opgerukt. De rups wordt nu ook in Friesland, Groningen en Drenthe gezien. Reden voor Silvia Hellingman van het bedrijf Biocontrole om te zoeken naar..


Lees verder 25 april 2010   13 jaar oud
Eikenprocessierups net uit ei

De eerste eikenprocessierupsen zijn weer uit hun ei gekropen. Zowel in Brabant als in Drenthe zijn de eerste rupsen gesignaleerd. Naar verwachting zullen alle eipakketjes in heel Nederland de komende dagen uitkomen. De..


Lees verder 8 april 2010   13 jaar oud
Eikenprocessierups uit ei gesneden dmv

Eikenprocessierupsen zijn niet gedeerd door de langdurige koude van deze winter. Bij het opensnijden van eipakketjes blijken de rupsjes springlevend naar buiten te komen. Het is nog te vroeg om nu al iets te zeggen over de..


Lees verder 19 februari 2010   14 jaar oud
Eikenprocessierups 16 05 2009

In de winter houden veel soorten zich rustig. Zo ook de eikenprocessierups. Maar op dit moment liggen in Drenthe mogelijk wel 63.000 eipakketjes, met elk ongeveer 100 eitjes, te wachten op komend voorjaar. Dit is de schatting na..


Lees verder 22 november 2009   14 jaar oud
Een van de eerste nesten in Friesland uit Weststellingwerf gevonden begin oktober 2009

De eikenprocessievlinder is dit jaar doorgedrongen tot in de kop van Drenthe. Voor het eerst zijn ook vlinders en zelfs nesten aangetroffen in Friesland, grenzend aan Drenthe. Het is waarschijnlijk dat de eikenprocessierups ook..


Lees verder 11 oktober 2009   14 jaar oud
Nest eikenprocessierups 26 september 2009

Op diverse plaatsen in Nederland worden nog actieve nesten van eikenprocessierupsen aangetroffen. Dit betekent dat de poppen nog niet uitgekomen zijn en de vlinders nog moeten uitvliegen. Dit is zeer uitzonderlijk voor de tijd van..


Lees verder 4 oktober 2009   14 jaar oud
Vlinder eikenprocessierups, Hungary Forest Research Institute, Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Verenigde Staten

Afgelopen week werden in de Achterhoek en Drenthe de eerste vlinders van de eikenprocessierups aangetroffen. De vlinders zaten in vallen die gebruikt worden in het onderzoek naar de noordwaartse verspreiding van de..


Lees verder 23 juli 2009   14 jaar oud
Eikenprocessierups nest

De eikenprocessierupsen hebben zich op verschillende plaatsen in hun nesten teruggetrokken om zich te verpoppen. Dit betekent dat ze niet meer in processie door de bomen zullen lopen op zoek naar bladeren en de bomen zich van de..


Lees verder 21 juni 2009   14 jaar oud
Eikenprocessierups in processie

De afgelopen dagen zijn voor het eerst eikenprocessierupsnesten aangetroffen in vier gemeenten in Drenthe: Meppel, Hoogeveen, Uffelte en Havelte. Hiermee breidt de rups zich weer verder naar het noorden uit. De gevonden locaties..


Lees verder 14 juni 2009   14 jaar oud

Archief