Natuurberichten

Dossier: Eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen kunnen overlast veroorzaken door de honderdduizenden microscopisch kleine brandharen die elke rups op zijn rug draagt. De processierups heeft zich in de afgelopen 30 jaar vanuit het zuiden naar het noorden verplaatst. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups heeft de afgelopen jaren vele tientallen natuurberichten op Nature Today gepubliceerd over uiteenlopende onderwerpen waaronder de invloed van weersomstandigheden op de ontwikkeling van de rupsen en de eikenprocessievlinder, de karakteristieke nesten die ze vormen maar ook over de uiteenlopende natuurlijke vijanden van de processierups.
Deel deze pagina

Pagina 16 van 17 - 161 Resultaten

Eikenprocessierups 16 05 2009

Op diverse plaatsen in het land hebben de eikenprocessierupsen zich voor de derde keer verveld en bereiken daarmee hun vierde larvale stadium. Dit is het moment dat ze de vervelende microscopisch kleine brandharen ontwikkelen en..


Lees verder 17 mei 2009   13 jaar oud
EPR derde larvale stadium close up

De eikenprocessierupsen vervellen zich momenteel voor de tweede keer nadat ze rond 10 april uit het ei zijn gekomen. Ze bereiken daarmee hun derde larvale stadium. Na de volgende vervelling krijgen ze de vervelende brandharen en..


Lees verder 8 mei 2009   13 jaar oud
Eikenprocessierups L2 uitsnede

Afgelopen weekend bereikten de eikenprocessierupsen het tweede larvale stadium. Ze hebben zich na het uitkomen uit het ei in de eerste week van april nu voor de eerste keer verveld. In totaal ondergaan de rupsen vijf vervellingen...


Lees verder 21 april 2009   13 jaar oud
Eikenprocessierups

Op 6 april werden de eerste eikenprocessierupsjes aangetroffen op bomen in Sittard-Geleen. Twee dagen later kwamen in Wapserveen de eipakketjes die ‘geoogst’ waren van bomen uit Gemert uit. De ‘koude’ winter lijkt geen nadelig..


Lees verder 10 april 2009   13 jaar oud
Eikenprocessierups

De zeer strenge en aanhoudende vorst van de afgelopen weken richt zeer waarschijnlijk een slachting aan onder de eikenprocessierupsen in ons land. De warmteminnende rupsen profiteerden van de stijgende temperaturen in ons land. De..


Lees verder 11 januari 2009   13 jaar oud
Eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen hebben ongeveer 600.000 brandharen. Deze haren veroorzaken gezondheidsproblemen bij mens en dier. De rupsen zitten overdag in zelfgemaakte nesten. In deze nesten vervellen ze meerdere keren en verpoppen ze..


Lees verder 14 december 2008   13 jaar oud
Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is dit jaar opnieuw massaal opgerukt in de provincie Noord-Brabant. Door het warme voorjaar en de beperkte bestrijding vanuit provincie Limburg en België in 2007, is de rups actief in Brabant en kunnen mens..


Lees verder 18 juli 2008   14 jaar oud
nest eikenprocessierups. Fotograaf Falko Seyffarth, via Wikipedia vrij gebruik onder GFD-licentie

De eerste twee weken van juni ging het aantal meldingen van (nesten van) eikenprocessierupsen via www.natuurkalender.nl flink omhoog. Het totaal aantal waarnemingen in 2008 ligt nu rond de 100. Het warme weer heeft hier zeker aan..


Lees verder 13 juni 2008   14 jaar oud
Eikenprocessierups

Door het warme weer in de afgelopen dagen ontwikkelen de eikenprocessierupsen zich snel. Ze bereiken rond deze tijd het derde stadium. Dit is het moment dat ze de vervelende brandharen krijgen die veel overlast kunnen veroorzaken...


Lees verder 23 mei 2008   14 jaar oud
Eikenprocessierups

Onderzoek in het kader van De Natuurkalender heeft aangetoond dat hogere temperaturen in het voorjaar en de zomer maar ook minder neerslag in september de kans op het voorkomen van eikenprocessierupsen vergroot...


Lees verder 27 april 2008   14 jaar oud

Archief