Natuurberichten

Dossier: Eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen kunnen overlast veroorzaken door de honderdduizenden microscopisch kleine brandharen die elke rups op zijn rug draagt. De processierups heeft zich in de afgelopen 30 jaar vanuit het zuiden naar het noorden verplaatst. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups heeft de afgelopen jaren vele tientallen natuurberichten op Nature Today gepubliceerd over uiteenlopende onderwerpen waaronder de invloed van weersomstandigheden op de ontwikkeling van de rupsen en de eikenprocessievlinder, de karakteristieke nesten die ze vormen maar ook over de uiteenlopende natuurlijke vijanden van de processierups.

Pagina 16 van 18 - 176 Resultaten

Vers Mannetje Eikenprocessierups

Afgelopen dagen zijn er op verschillende plaatsen in de provincie Groningen verse vlinders van de eikenprocessierups in feromoonvallen aangetroffen. Dit betekent dat de eikenprocessierups nu met zekerheid alle provincies van..


Lees verder 10 augustus 2010   13 jaar oud
Vrouwtje eikenprocessierups die net een eipakketje heeft afgezet op een takje.

Sinds 5 augustus komen de vlinders van de eikenprocessierups massaal te voorschijn uit hun poppen en leggen hun eieren in de eiken. Het blijkt dat elk vrouwtje twee eipakketjes afzet, elk op een andere plaats. Opvallend is dat..


Lees verder 8 augustus 2010   13 jaar oud
Uitgegraven bodemnest eikenprocessierups.

Voor het eerst is vastgesteld dat eikenprocessierupsen niet alleen hun karakteristieke nesten in bomen maken, maar dat ze ook onder de grond nesten kunnen maken. Dit maakt de beheersing van de eikenprocessierups nog moeilijker...


Lees verder 21 juli 2010   13 jaar oud
Afgewaaid nest waarna kraaien er in hebben zitten wroeten.

De eerste vlinders van de eikenprocessierupsen zijn uitgevlogen. De uitvliegdatum is vergelijkbaar met vorig jaar. Door de harde wind zijn de nesten die vol met brandharen zitten uit de bomen gewaaid met alle risico’s van dien..


Lees verder 16 juli 2010   13 jaar oud
Vervelling van eikenprocessierups van het vierde naar het vijfde stadium.

Op diverse plaatsen in het land worden eikenprocessierupsen aangetroffen die zich nog maar in het derde larvale stadium bevinden. Andere rupsen zijn echter al verder gevorderd in hun ontwikkeling. De consequentie is dat de..


Lees verder 29 juni 2010   13 jaar oud
Stippelmotten / spinselmotten in nest

Momenteel denken veel mensen dat ze de spinsels van de eikenprocessierups zien. De spinsels die rond deze tijd aangetroffen worden zijn echter van de spinselmotten. Die van de eikenprocessierups worden pas later in het jaar..


Lees verder 21 mei 2010   14 jaar oud
Groene gaasvlieg. Verkregen van Wikipedia

De eikenprocessierups is de afgelopen jaren in Nederland flink noordwaarts opgerukt. De rups wordt nu ook in Friesland, Groningen en Drenthe gezien. Reden voor Silvia Hellingman van het bedrijf Biocontrole om te zoeken naar..


Lees verder 25 april 2010   14 jaar oud
Eikenprocessierups net uit ei

De eerste eikenprocessierupsen zijn weer uit hun ei gekropen. Zowel in Brabant als in Drenthe zijn de eerste rupsen gesignaleerd. Naar verwachting zullen alle eipakketjes in heel Nederland de komende dagen uitkomen. De..


Lees verder 8 april 2010   14 jaar oud
Eikenprocessierups uit ei gesneden dmv

Eikenprocessierupsen zijn niet gedeerd door de langdurige koude van deze winter. Bij het opensnijden van eipakketjes blijken de rupsjes springlevend naar buiten te komen. Het is nog te vroeg om nu al iets te zeggen over de..


Lees verder 19 februari 2010   14 jaar oud
Eikenprocessierups 16 05 2009

In de winter houden veel soorten zich rustig. Zo ook de eikenprocessierups. Maar op dit moment liggen in Drenthe mogelijk wel 63.000 eipakketjes, met elk ongeveer 100 eitjes, te wachten op komend voorjaar. Dit is de schatting na..


Lees verder 22 november 2009   14 jaar oud

Archief