Natuurberichten

Pagina 1106 van 1533 - 15321 Resultaten

Pallas eekhoorn

De Zoogdiervereniging is eind 2011 begonnen met het wegvangen van de uit Azië afkomstige Pallas’ eekhoorn. Deze invasieve soort heeft zich eind negentiger jaren van de vorige eeuw in de omgeving van Weert gevestigd na ontsnapt te..


Lees verder 8 mei 2013   10 jaar oud
Roodbuikpiranha

Op 6 mei hebben vissers in de slotgracht rond het Fort van Walem in Mechelen een Roodbuikpiranha bovengehaald. Het is de eerste keer dat een piranha in Vlaanderen wordt waargenomen in het wild. Het dier was 14 cm groot...


Lees verder 7 mei 2013   10 jaar oud
Duinwespenorchis - Epipactis helleborine subsp. neerlandica

De Werkgroep Europese Orchideeën (W.E.O.) heeft 2013 uitgeroepen tot het jaar van de Duinwespenorchis. Duinwespenorchis een echte ‘Nederlandse’ ondersoort die in Nederland beperkt is tot de kustregio; de verspreidingsgegevens zijn..


Lees verder 7 mei 2013   10 jaar oud
Nest zanglijsters

Eindelijk lente. De zon lokt iedereen buiten en een inspectie van de tuin is dan bij vele gezinnen een van de vaste gewoontes. Het gras krijgt een maaibeurt, de struiken worden gesnoeid en de haag geschoren. Logische, haast..


Lees verder 7 mei 2013   10 jaar oud

Reuzensterns vliegen ieder jaar van de Oostzee naar de westkust van het Afrikaanse continent. Voor een relatief kleine groep dient de Friese Makkumerzuidwaard als tussenstop. Maar het landschap werd steeds onaantrekkelijker voor..


Lees verder 7 mei 2013   10 jaar oud
Vijf exemplaren van de libellenbijtmug zittend op de vleugeladers van een vuurlibel.

Nederland is een nieuwe parasiet rijker. Tijdens veldwerk in De Weerribben is de libellenbijtmug in ons land aangetroffen. Deze soort behoort tot de familie van de knutjes en zuigt vocht uit de vleugels van volwassen libellen...


Lees verder 6 mei 2013   10 jaar oud
Paarbladig goudveil

Paarbladig en Verspreidbladig goudveil zijn twee zeldzame broekbosplantjes die in de 17e eeuw als nutteloos beschouwd werden omdat er geen geneeskrachtige eigenschappen aan toegekend werden en ze op waardeloze grond groeiden...


Lees verder 6 mei 2013   10 jaar oud

Door de kou zijn ze wat verlaat, maar er zijn nu volop libellen te zien. De vroege juffertjes zoals vuurjuffer en maanwaterjuffer, maar ook grotere voorjaarslibellen zoals smaragdlibel kruipen massaal uit hun larvenhuid...


Lees verder 6 mei 2013   10 jaar oud
Met de hand kokkels uitgraven en tellen langs een traject van de zee naar de dijk.
Foto: Britas Klemens Eriksson, Rijksuniversiteit Groningen

Nu Koning Winter definitief vertrokken lijkt, is het afwachten of de grote hoeveelheid kokkels die afgelopen jaar in de Waddenzee is gevallen, deze koude periode heeft overleefd. Met het warme weer in aantocht zullen de..


Lees verder 5 mei 2013   10 jaar oud
Sluipvlieg Carcelia iliaca die parasiteert op de eikenprocessierups

Voor het eerst is het uit de pop kruipen van sluipvliegen op film vastgelegd. De sluipvliegen zijn volledig afhankelijk van de eikenprocessierups en ontwikkelen zich achtereenvolgens in de rups en daarna in het nest van de..


Lees verder 5 mei 2013   10 jaar oud

Archief