Natuurberichten

Pagina 1183 van 1552 - 15514 Resultaten

Het gaat niet best met de vlinders in Nederland. Veranderingen in het landgebruik, stikstofbemesting en de bijna ongrijpbare klimaatverandering zijn de drie belangrijkste oorzaken. Genoeg werk dus voor de nieuwe buitengewoon..


Lees verder 20 september 2012   11 jaar oud
Konikpaarden in sneeuw Creative Commons vierkant

Dinsdag 18 september vertrokken 38 konikpaarden uit natuurgebied de Millingerwaard naar Letland. Hiermee wordt de bestaande kudde van 81 dieren bijna gehalveerd. De paarden worden weggehaald om te voorkomen dat er komende winter..


Lees verder 20 september 2012   11 jaar oud
Roodkniedikpootspringspin

Nederland is een inheemse spinnensoort rijker. Tijdens een grootschalig onderzoek aan de fauna van heideterreinen is de Roodkniedikpootspringspin voor het eerst in ons land aangetroffen. De vondst van deze nieuwe soort wordt..


Lees verder 20 september 2012   11 jaar oud
bastaardkikker, vrouwtje

Kikkers en padden maken zich momenteel gereed voor de winterrust. Opvallend zijn de dikke exemplaren die nu gevonden kunnen worden: vrouwelijke dieren die tjokvol eieren zitten...


Lees verder 19 september 2012   11 jaar oud
Glazige buisjeszwam

Een goede viool wordt niet enkel gemaakt door een bekwaam vakman, maar ook van hout met bijzondere kwaliteiten. De Zwitserse professor Francis Schwarze stelde een procédé op punt waardoor violen gemaakt van hout dat door zwammen..


Lees verder 19 september 2012   11 jaar oud
Kaaszwam

Vooral houtzwammen hebben er last van: ze zweten bij actieve groei en een hoge luchtvochtigheid druppels uit. Deze druppels, ook wel guttatiedruppels genoemd, hebben soms opvallende kleuren...


Lees verder 19 september 2012   11 jaar oud
Mossel
www.saxifraga.nl

Plastic nanodeeltjes in zeewater blijken nadelige effecten te kunnen veroorzaken op zeeorganismen. Het gaat om deeltjes die met een grootte van ongeveer dertig miljoenste millimeter met het oog onzichtbaar zijn. Mosselen die..


Lees verder 18 september 2012   11 jaar oud
Vlaamse gaai, GNU-licentie voor vrije documentatie

Het barst de laatste weken van de Gaaien. Wat er precies aan de hand is, is nog moeilijk te zeggen. Vaste patronen tekenen zich nog niet af in de waarnemingen...


Lees verder 18 september 2012   11 jaar oud
Heggenmus, Vogelbescherming Nederland

Je moet er een keer op gewezen worden, anders hoor je het niet: het hoge, metaalachtige ‘die-die-die-die-die’, de roep van een trekkende heggenmus. Een onopvallend geluid, zoals bijna alles onopvallend is aan de heggenmus. Zo ook..


Lees verder 18 september 2012   11 jaar oud
Gerande schijnspurrie,
KU Leuven, http://www.kuleuven-kulak.be/bioweb/

Op het Waddeneiland Griend bloeit momenteel een heel bijzonder plantje: de gerande schijnspurrie. Een soort die op een vindingrijke manier het wassende water weerstaat. Beheerder Otto Overdijk vertelt er in een filmpje over...


Lees verder 17 september 2012   11 jaar oud

Archief