Natuurberichten

Pagina 1371 van 1545 - 15443 Resultaten

huismus

Een meerderheid van de Nederlanders, 61 procent, vindt dat er concrete afspraken over natuur in het nieuwe regeerakkoord moeten worden opgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Motivaction in opdracht van Vogelbescherming..


Lees verder 4 juni 2010   13 jaar oud
Madeliefje met groeiafwijking

Een mailbericht van Terschelling met een opmerkelijke plantenvondst. Dat kan wat zijn zou je zeggen, want de wadden zijn botanische pareltjes. Maar het pakt wat anders uit: geen bijzondere soort, wel een aparte verschijning: een..


Lees verder 3 juni 2010   13 jaar oud
Zandhagedis met teek

Onlangs hebben het RIVM en RAVON onderzoek gedaan naar zandhagedissen en teken. Teken kunnen diverse ziektes overbrengen op hun gastheer, zoals de ziekte van Lyme. Sommige gastheren zijn echter incompetent, ze raken niet besmet..


Lees verder 3 juni 2010   13 jaar oud

In Zuid-Limburg is een kalkgraslanddikkopje waargenomen. Deze vlinder is sinds 1976 verdwenen uit Nederland. Het gaat hier waarschijnlijk om een zwerver en er zijn geen aanwijzingen dat de soort zich hier al gevestigd heeft...


Lees verder 2 juni 2010   13 jaar oud
Moerasmosoortje

Eind mei is het Moerasmosoortje, een zeldzame paddenstoel, gevonden in De Hel, een natuurgebied tegen Veenendaal aan. Er zijn slechts enkele eerdere vondsten van deze soort in Nederland bekend. De soort is opgenomen in de Rode..


Lees verder 2 juni 2010   13 jaar oud
Wild zwijn zeug

In het Jaar van het Wild Zwijn is de Zoogdiervereniging op zoek naar waarnemingen van wilde zwijnen. Want al mogen ze op papier maar in twee gebieden in Nederland voorkomen, ze worden steeds vaker daarbuiten gezien. De..


Lees verder 1 juni 2010   13 jaar oud
Jonge spreeuw. Bron: Wikipedia, GNU

Wie nu naar buiten gaat, zal het zeker opvallen. Er is veel jong spul in de wei. En dan bedoel ik in dit geval niet de lammetjes, kalfjes en veulentjes, maar jonge spreeuwen...


Lees verder 1 juni 2010   13 jaar oud

In de buurt van wilgen of populieren is momenteel de gerande spanner aan te treffen. Het is een gewone soort die verspreid over het land voorkomt. Deze nachtvlinder kun je ook overdag zien, want hij laat zich snel opjagen...


Lees verder 31 mei 2010   13 jaar oud
Gelobde maanvaren

Door enkele meldingen van grote populaties van Gelobde maanvaren lijkt 2010 een goed maanvarenjaar te worden. Toch wil dat nog niet meteen zeggen dat het overal goed gaat met de Maanvaren. Het is nogal een ‘springerig’ type...


Lees verder 31 mei 2010   13 jaar oud
Goudstipje

In het jaar van de biodiversiteit is vorige week de Belgische fauna lijst uitgebreid met een nieuwe soort zeenaaktslak. Een Belgische sportduikster heeft hem op twee verschillende scheepswrakken voor de kust van België..


Lees verder 30 mei 2010   13 jaar oud

Archief