Natuurberichten

Pagina 1448 van 1544 - 15437 Resultaten

Phymatocera aterrima
Foto (C): H.J. Blackstein

Gewone salomonszegel komt in grote delen van het land, met name op de pleistocene gronden, algemeen voor in bossen en struwelen. De hoofdbloei valt in mei en over enige tijd zijn de bessen rijp en zwartblauw. De plant is..


Lees verder 13 juli 2009   14 jaar oud
vuurlibel klein

De vuurlibel staat in de libellenatlas nog te boek als zeer zeldzaam, maar inmiddels is hij algemeen te noemen. Ook in 2009 is deze schitterend rode libel op veel nieuwe plekken aangetroffen. ..


Lees verder 13 juli 2009   14 jaar oud
kamsalamander

De maand juli is een goede maand om de larven van de zeldzame kamsalamander te zien én te herkennen. Ze zijn nu voldoende gegroeid, mede dankzij het warme weer, en beginnen steeds meer kenmerken te vertonen waardoor ze heel goed..


Lees verder 12 juli 2009   14 jaar oud
Lijsterbes

De eerste rijpe wilde lijsterbessen zijn gesignaleerd. De laatste jaren is het normaal dat de eerste bessen begin juli worden waargenomen. Zestig jaar geleden zou dit echter zeer vroeg geweest zijn. Toen was de tweede helft van..


Lees verder 12 juli 2009   14 jaar oud
Kwartelkoning. Foto: Sergey Yeliseev. Creative Commons Naamsvermelding 2.0 Unported licentie

Ruim twee weken geleden was er de tweede landelijke telling van de kwartelkoning, waarover we al eerder berichtten. De resultaten van de eerste telling die eind mei werd gehouden, worden in de tweede bevestigd, met hoge aantallen..


Lees verder 11 juli 2009   14 jaar oud
albino haas

In Noord-Groningen is een albino haas gespot. Dit geheel witte dier is een zeldzaamheid in de natuur. De albino haas werd zondagavond 5 juli ontdekt en gefotografeerd door vogelfotograaf Mark Schuurman uit Sauwerd (provincie..


Lees verder 11 juli 2009   14 jaar oud

Op de Nederlandse kust komen circa 20 soorten garnalen voor. Ongeveer de helft daarvan zijn algemene soorten die luisteren naar namen als veranderlijke steurgarnaal, roodsprietgarnaal en kreeftgarnaal. Maar er zijn ook meerdere..


Lees verder 11 juli 2009   14 jaar oud
distelvlinder versleten

De nieuwe generatie distelvlinders is onderweg naar ons land. Als het de komende week wat warmer wordt kunt u ze waarschijnlijk in grote getale aantreffen. Dat wordt weer tellen bij de buddleia, want die zullen ze ongetwijfeld..


Lees verder 10 juli 2009   14 jaar oud
Grote waternavel. Fotograaf onbekend. Foto komt van Wikipedia en mag vrij en ongelimiteerd gebruikt worden.

Het aantal exotische waterplanten, vissen en andere dieren in Nederlandse sloten, plassen en rivieren neemt snel toe. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn het bewust en onbewust uitzetten van de nieuwe soorten, meeliften met de..


Lees verder 10 juli 2009   14 jaar oud
De wieden

In veel beken en meren worden maatregelen getroffen om de waterkwaliteit te verbeteren en voor goede leefgebieden te zorgen. Toch blijft het ecologisch herstel vaak uit. De waterdieren die er thuis horen komen niet terug. Welke..


Lees verder 10 juli 2009   14 jaar oud

Archief